Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Силистра очакват пшеница със занижени качества заради дъждовете

В Силистра очакват пшеница със занижени качества заради дъждовете

Непрестанните дъждове бавят началото на жътвената кампания в Силистренско и се отразяват фатално на качеството на житните култури. Посевите са нападнати от болести и плевели, а борбата с тях допълнително оскъпява продукцията.

Само допреди десетина дни стопаните в Силистренско все още са се надявали на богата и качествена зърнена реколта. Днес обаче картината е друга, твърди Иван Динков - председател на земеделската кооперация в село Калипетрово:

Започнаха да излизат много болести при пшеницата. Това наложи допълнителни пръскания, които до тая година ние не сме ги правили, а това повиши себестойността на продукцията. Пшеницата към момента поне вече сто лева ни коства,  ренти 80 лв. и както се чуват цени, не говоря за 28, за 30 стотинки, плюс субсидията,  ще бъдем на загуба. Нещата с рапицата също не са добре.

  Реколта ще има, но пшеницата масово ще бъде със занижени хлебопекарни качества, прогнозират стопаните и очакват това да се отрази на изкупната цена.

 Бъка от болести самата култура. Така че да се надяваме на някакви добри хлебопекарни свойства и т.н., няма. Плюс това вече два месеца валят дъждове върху това зърно, казва Динков.

До края на седмицата експерти на Областната дирекция "Земеделие" ще обхождат нивите и ще събират данни за състоянието на посевите в района и размера на щетите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе