Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Оранжев код е обявен в Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Добрич

Оранжев код е обявен в Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Добрич

Сняг вали в много райони на страната. За областите Търговище, Шумен, Разград, Силистра и Добрич за днес е обявен оранжев код заради опасност от силен вятър.

Републиканските пътища са проходими. Сняг вали в област София и по високите места на Родопите, на прохода Петрохан и Разлог. Пътните настилки са мокри, на места заледени, но почистени и обработени, съобщават от Пътната агенция.

След 2 ч. е започнало първото обработване на основните булеварди в столицата срещу заледяване. Няма затруднения в движението на масовия градски транспорт. Спирките са обработени срещу заледяване. 40 снегопочистващи машини са на терен, през нощта са работили 85. Превозните средства се движат по разписание. Проблем е имало само на пътя Банкя – Клисура, но той е отстранен. Столичната община съветва шофьорите да използват обходни маршрути покрай местата, където продължава строежът на метрото. Кметът Йорданка Фандъкова инспектира работата на снегопочистващите фирми. Трасетата на масовия градски транспорт са обработени двукратно, допълни тя:

Трябва да бъдат почистени всички спирки, да се следи внимателно обстановката. Ще направим среща с директора на "Пътна полиция" - София, защото имаме няколко "тесни места", както ние ги наричаме. Това са местата, на които се работи по метрото, Семинарията. Там движението е затруднено по принцип, което ще доведе и до затрудняване на снегопочистването, до по-големи задръствания. Всички, които използват тези трасета, да намерят алтернативи и само при необходимост да минават по тези места, които са изключително тесни, особено за зимния период. 

С помощта на пътната полиция в София ще бъдат затваряни основни улици, за да се почистят от снега, ако се наложи. Над 200 снегопочистваши машини могат да изязат по улиците на София. 11 фирми почистват улиците на София. 

Близо 5 см. е натрупаната снежна покривка в планинските райони на Ловешка област, предаде кореспондентът на БНР Пламен Христов. Най-много тя е в Шипково и на Беклемето, а в Ловеч е 2 см. Въпреки падналия сняг проходът Троян-Кърнаре все още е отворен. Тази сутрин пътят е бил почистен и опесъчен. Очакванията са обстановката да се усложни в по-късните часове днес и през следващата нощ, тъй като метеоролозите прогнозират по-обилни валежи от сняг.

Около три сантиметра е снежната покривка в община Антоново, съобщиха от Областното пътно управление. В другите общини на Търговищка област няма натрупана снежна покривка. Пътищата са мокри и проходими, предаде кореспондентът на БНР Евтим Петков.

Около 10 см е снежната покривка по високите части на Смолянска област. Въведени са ограничения за товраните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета през проходите Рожен и Превала, както и по пътя Девин - Михалково. Пътищата се почистват и обработват. Отново има неподготвени шофьори за движение при зимни условия, предаде кореспондентът на БНР Радостина Чернокова.

В Габрово вали слаб сняг. Пътищата са мокри, на места във високите части са частично заледени. Проходът Шипка е нормално проходим при зимни условия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе