Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Обсъждат новите цени на водата

Обсъждат новите цени на водата

Новите, по-високи цени на водата ще обсъжда днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на Комисията предвижда в Шумен увеличение  на цената за битовите потребители на 3,40 лв./м3 с ДДС.

Припомням, че миналата седмица свои позиции против увеличението изказаха общественият посредник Иван Капралов, кметът на Шумен Любомир Христов и областният управител проф. Стефан Желев. В петък оставката на областния управител на Шумен поискаха общинските съветници от групата „За Шумен“. Според тях „в качеството му на председател на Асоциацията по ВиК той не е направил нищо в защита на правата на гражданите тогава, когато е гласувана най-високата цена на водата в България, и не упражнява контрол върху направените инвестиции във водното дружество“. Във вторник групата „За Шумен“ ще внесе искане за отмяна на решението на Общинския съвет от миналата година за приемане на бизнес плана на ВиК. Съветниците ще настояват това предложение да бъде обсъдено на сесията на 20 декември. На откритото заседание на КЕВР днес ще присъстват представители на местната и държавната власт.

От регулатора настояват за помощи за бедните, които не могат да си плащат сметките за вода. „Това е практика в целия Европейски съюз. Във всяка една държава има механизми за подпомагане на бедните слоеве, тъй като достъпът до вода е основно човешко право“, каза пред БНР Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

Комисията предлага още увеличение на цените на водата в Силистра и Русе.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе