Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Новият SEAT Toledo - радост за семейството

Новият SEAT Toledo - радост за семейството

Четвъртото поколение на модела е просторен и икономичен

Кое е най-важното за семейния автомобил? Всеки ще изложи своите гледни точки, но ако трябва да обобщя, бих се спрял на три основни неща - да не натоварва семейния бюджет (икономичен), да има достатъчно място в салона за двама възрастни и две-три деца (просторен), и когато тръгна на почивка, да не се чудя как да подредя куфарите и дали не мога да зарежа поне единот тях (голям багажник). Новият SEAT Toledo отговаря напълно на тези условия. Разбира се, той няма претенциите да ускорява като звяр, скоростно да сече завоите и да се състезава с другите коли на пътя. Дизайнът му няма да ви накара да ахнете от почуда. Именно неговата практичност обаче правят от този дълъг 4,5 метра седан прекрасен семеен автомобил.

Като модел Toledo се появи през 1991 г., но да си кажа честно, чак четвъртото му поколение, което излезе през 2012 г. привлече вниманието. Мнозина ще кажат, че рожбата на SEAT досущ прилича на "сестра си" от групировката Volkswagen - Skoda Rapid. И ще са прави, но донякъде. Да, и двата автомобила са построени на една и съща платформа, предлагат се с идентичните и най-нови бензинови и дизелови двигатели на Volkswagen, имат едни и същи технологии, на външен вид се различават по малко неща. Нямам обаче намерение да ги сравнявам. Който реши да избира кой от двата модела да си купи, той да му мисли. Може би ще отдаде най-голямо значение на цената. Или пък просто харесва едната марка повече от другата, защото е имал такъв автомобил.

Оценките са субективни. Лично на мен Toledo ми харесва с някак си хищната си "муцуна" и мускулестите форми. Колата изглежда в духа на последните традиции на SEAT - дръзко и младежки. Това съчетание между спортен хечбек и семеен автомобил много ми допада. Багажникът има вместимост от 550 литра, а за още по-добра функционалност се отваря като хечбек. Побират се няколко обемисти куфара, има всевъзможни ниши, където да пъхнеш нещо, което децата са се сетили да вземат в последния момент преди потегляне. Като споменах багажника, е редно да уточня размерите на автомобила, а те са - 4482 мм дължина, 1706 мм широчина, 1461 височина и 2602 колесна база. Признавам си, не очаквах вътре да е толкова просторно. Винаги по време на тест сядам на задните седалки, за да проверя колко удобно ми би било, ако поверя карането на съпругата ми, а аз се наслаждавам на пътуването и реша да подремна, например. Мястото за краката е напълно достатъчно, дори ако наглася шофьорската седалка като за мен. Във височина също няма никакви проблеми, а ако до мен седнат още двама, едва ли ще изпитам неудобство или клаустрофобия. Технологиите в салона също са на високо ниво - 5-инчов сензорен дисплей, навигационна система SEAT Media с дигитално радио, гласово разпознаване, а функциите се управляват от волана.

Тестваната от мен модификация бе с 4-цилиндров TDI двигател с обем 1,6 литра. Той осигурява максимална мощност от 105 к.с., налична при 4400 об/мин. Максималният въртящ момент е 250 Нм в диапазона 1500-2500 об/мин. Новият SEAT Toledo се предлага с още един такъв дизелов мотор, но с мощност 90 к.с., както и с 3 бензинови - 1,2 MPI (75 к.с.), 1,2 TSI (85 и 105 к.с.) и най-мощния 1,4 TSI (122 к.с.). 5-степенната скоростна кутия може да се сторят на някои остарелица, но съвсем не е така. При продължително изкачване на последна предавка колата няма проблем и поддържа добре скоростта. Средният разход на гориво, който отчетох след изминати близо 400 км. бе 5,4 л/100 км при смесен цикъл на движение (показателят по каталог е 4,4 л/100 км, но в повечето време в салона бяхме четирима души). Въобще, този дизелов двигател си струва - минимум шумове и вибрации, нисък разход на гориво и приемлива динамика. Разбира се, ако решите да го настъпвате здраво, той ще се опълчи и след 150 км/ч няма да ви позволи да ускорява много.

В България цените на модела от официалния вносител на SEAT у нас - Аутотехника ООД, в момента започват от 26 003 лв. с ДДС, като най-високата, която също е промоционална, достига 32 258 лв. с ДДС. В края на миналата година компанията, която е и официален представител на Hertz rent-a-car за България, получи приз на ежегодните награди TRUE LEADERS за водеща позиция в сектора си, висока доходност, кредитна стабилност и увеличение на персонала.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе