Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Nokia се пъчи с първия си таблет

Nokia се пъчи с първия си таблет

Абу Даби. Първият таблет на Nokia вече е факт. Във вторник финландската компания показа в Абу Даби Lumia 2520 Той има 10,1-инчов Full HD дисплей, ОС Windows RT и 4G чип, за разлика от последния таблет на Microsoft - Surface 2. Както се знае, Microsoft реши да купи бизнеса на Nokia за 5,4 млрд. евро. Очаква се сделката да бъде финализирана в началото на следващата година.

Lumia 2520 ще струва $449, като първо ще се предлага в САЩ, Великобритания и Финландия още тази есен. Скоро след това устройството ще се появи и на други пазари. Таблетът е оптимизиран за работа на открито. Неговият екран е с по-висока яркост и защитен от Gorilla Glass II. Устройството ще се предлага в различни модификации с WiFi и/или LTE. Под корпуса си Lumia 2520 има четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon 800 с тактова честота 2,2 GHz, сравним по мощност с Tegra 4 при Surface 2. За първи път таблет предлага 6,7MP камера и ZEISS оптика, благодарение на което може да се правят качествени снимки и при слабо осветление. Устройството ще се продава в различни цветови варианти, с 2GB RAM и 32GB вградена флаш памет, с възможност за разширение чрез micro SD карти. Таблетът е оборудван с 8000mAh батерия, която трябва да осигури около 11 часа автономна работа. Lumia 2520 разполага и с режим за бързо зареждане - до 80% за час или за 40 мин до 50%.

Освен таблета Nokia разшири продуктовата си гама с няколко смартфона. Флагманът Lumia 1520 има 6-инчов дисплей с Full HD резолюция и 20-мегапикселова камера PureView със система за оптична стабилизация на изображението. Устройството е първият смартфон от серията Lumia, който получава приложението Nokia Camera, което обединява различните възможности и режими на работа. Смартфонът разполага с 4-ядрения процесор Snapdragon 800 и ще се предлага във версия с до 32GB вградена памет и слот за microSD карти. Операционната система е Windows Phone 8. Цветовите варианти са няколко, включително червен, жълт, черен и бял. Цената на устройството ще бъде 749 долара.

Другият нов смартфон е Lumia 1320, чиито спецификации наподобяват тези на Lumia 1520, но е с 5-мегапикселова камера и двуядрен процесор. Резолюцията на 6-инчовия екран е HD 720p. Той ще се предлага на цена от около $339.
Дебют направиха и три устройства от серията Asha - 500, 502 и 503. Те са насочени към най-ниския ценови клас и ще струват съответно 69, 89 и 99 долара. Смартфоните имат сравнително скромни спецификации. Първият модел е с 2 МР камера, а другите два - с 5-мегапикселова. Само Asha 503 ще поддържа 3G мрежа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе