Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Снимката на 23 август 2022 година

Снимката на 23 август 2022 година

През деня над област Видин са паднали 7 литра на квадратен метър дъжд. В Северозапада най-силен валеж е имало над Вълчедръм. До края на деня в региона предстоят интензивни валежи- повече в Монтана и Враца. 


Върховният административен съд окончателно потвърди наложената на община Видин финансова санкция от 4 милиона лева заради втория етап от изграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води. Договорът е подписан на 4 октомври 2017 година от тогавашния кмет Огнян Ценков, а стойността му е близо 18 милиона. Глобата е заради неправомерно отстраняване на един от участниците в проведената процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. В момента в Административен съд - Видин се разглежда друго дело във връзка с наложена на Община Видин санкция по проекта за изграждане на Пречиствателната станция, само че за първия етап, изпълняван през мандата на кмета Герго Гергов. Ако тя също бъде окончателно потвърдена, общият размер на финансовата загуба за Общината - по първа и втора фаза на проекта, ще стане над 10 млн. лв. 

Прокуратурата започна разследване за катастрофата край Скравена. По делото са приобщени и участвалите в катастрофата автомобили.


Предстоящото актуализиране на електронната система за събиране на пътни такси, може да причини прекъсвания, които да затруднят продажбата на електронни винетки и маршрутни карти, съобщават от АПИ. Времето, в което е възможно това да се случи е от 23:00 часа на 23 август /вторник/ до 03:00 часа на 24 август /сряда/. 


Новите случаи на коронавирус в Северозапада са 109, като най-много новозаразени има отчетени в област Враца - 44-ма, следвана от Монтана с 34 и Видин с 31 нови случая. 


Безработните в област Враца са два пъти повече от нивото на хора без постоянни доходи в страната, това показват данните на трудовата борса към края на юли. Ако в България средното равнище е 4.24%, то за област Враца търсещите работа са 8.39 на сто от хората в трудоспособна възраст.


542 ще са иновативните училища в България през учебната 2022/2023 година, което е с 32 повече от миналата година. В областите Видин, Враца и Монтана три училища ще бъдат иновативни за първа година. 


Паднал е окаченият таван в спортната зала на СУ" Цар Симеон Велики" във Видин. вероятната причина е проливният дъжд и образували се течове. Уведомени са фирмата изпълнител и Общината. До другата седмица всичко ще е наред, разчиства се, обясни директорът на училището Ирена Гъркова.


Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца се сдоби с библиобус. 


Читалището във видинското село Буковец вече има собствени сгради, в които да извършва дейността си. Досега то се помещаваше в сградата на кметството. 


Фейсбук група "Заедно за Павел"  и онлайн базар помагат на млад мъж, който е с онкологично заболяване. Павел Андонов е с онкологично заболяване и се лекува в Турция. Семейството не разполага със средства, които да покриват престоя му. За базара в подкрепа на Павел в социална мрежа се предлагат дрехи, аксесоари, играчки, книги. Досега са събрани около 18 хиляди лева. Благотворителните инициативи продължават. 


Грамота и златен медал спечели женския народен хор Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра от Четвъртия международен фолклорен фестивал "Ехо от Стовци".


На днешния 23 август се навършват 23 години от смърта на роденият в Оряхово актьор Андрей Чапразов. В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век Чапразов работи в театрите в Силистра и във Видин.


Куклен театър "Мале-мале" - София ще осъществи пътуващо турне в община Мездра от 25 до 28 август. Актьорите Коле и Мила Китанови ще изнесат безплатно своята авторска постановка за деца "Концертът на куклите" в пет населени места от общината.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе