Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Наши учени правят гранитогрес от боклуци

Наши учени правят гранитогрес от боклуци

София. Учени от Института по физикохимия (ИФХ) "Акад. Ростислав Каишев" са открили ползата от индустриалните отпадъци, като ги превръщат в подови настилки, подобни на гранитогрес и стъклокерамика. Отпадните продукти, които използват, са пепели от ТЕЦ-ове или от инсталациите за изгаряне на боклук. Благодарение на тази разработка може крайно да се реши проблемът с тоновете отпадъчни материали на индустрията.

До подобни открития научният екип на ИФК достига благодарение на придобитата през последните 5 години техника от последно поколение. Институтът се гордее с успешното си сътрудничество с български и чуждестранни университети, научни центрове и фирми. Домакин е и на престижни международни конференции като тазгодишната "Конференция на европейското общество за колодна химия", привлякла множество учени от цял свят.

За 55-годишната си история институтът има зад гърба си повече от 3000 научни публикации в световни издания и над 100 авторски свидетелства и патенти. Една от последните задачи на ИФК е участието в проект по ОП "Развитие на човешките ресурси", чиято цел е да привлече млади учени и да подкрепи докторанти и специализанти в тяхното развитие.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе