Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

NASA търси ловци на астероиди

NASA търси ловци на астероиди

Вашингтон. 35 000 долара награда могат да получат цивилни учени, които разработят подобрени алгоритми за идентифициране на астероиди. Това съобщиха от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (NASA), което организира състезание за ловци на астероиди.

Партньор на състезанието е компанията Planetary Resource. То ще бъде първото от поредица конкурси, които ще стартират на 17 март, съобщава "Фокус". За да премерят сили в надпреварата, участниците трябва да направят акаунт на страницата на състезанието. Там са публикувани правилата.

Ловците на астероиди трябва да създадат по-добри алгоритми за идентифициране на небесните тела в изображения, които да бъдат заснети от наземни телескопи.

"За да предпазим планетата от опасността от сблъсък с астероиди, най-напред трябва да знаем къде са те", обяснява директорът на програмата за награди и конкурси на NASA Джен Гъстетик.

"Отваряйки търсенето на астероиди, ние събираме потенциала на иноваторите, производителите и цивилните учени от целия свят за разрешаване на това глобално предизвикателство", добави той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе