Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

НАСА изпрати нов сателит в Космоса

НАСА изпрати нов сателит в Космоса

Флорида. Ракетата-носител "Атлас 5" (Atlas 5) с комуникационен спътник от ново поколение TDRS-L бе изстреляна от НАСА. Това стана от космодрума във военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида (САЩ).

Стартът на ракетата бе в четвъртък в 21:33 часа по времето на Източното крайбрежие на САЩ (04:33 ч. българско време в петък).

TDRS-L трябва да е стигнала на преходна към геостационарна орбита час и половина след изстрелването. Оттам след 10-15 дена маневриране трябва да се премести на кръгова орбита на около 36 хил. километра от Земята. Специалистите от НАСА посочват, че след това ще направят тестове и ако всичко е успешно, сателитът ще започне работа за тях, предаде ИТАР-ТАСС.

Спътникът ще се използва в системата за следене и предаване на данни на НАСА и за връзка с Международната космическа станция (МКС). Той ще предава и снимките от космическия телескоп Хабъл (Hubble), както и данните от метеорологичните спътници, посочва БГНЕС.

Изстреляният сателит е втори от трите комуникационни спътника от ново поколение. С тях НАСА планира да обнови постепенно остаряващата мрежа за връзки.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе