Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Най-мразеният човек в гейм индустрията

Най-мразеният човек  в гейм индустрията

Бизнесменът е филантроп и най-дълго управляващ шеф на компания, чиито игри чупят рекорди

Наричат Боби Котик Принца на мрака заради лошото отношение към служители и журналисти

Робърт /Боби/ Котик е изпълнителен директор на гейминг издателството Activision Blizzard и член на борда на директорите на Coca Cola Company от 2012 г. насам. След като Лари Елисън напуска поста си на изпълнителен директор на Oracle, Котик стана най-дълго опериращият CEO на публична технологична компания, задържал се на поста си за вече 25 г. Той е член на бордовете и на "Център за ранно обучение", за надарени деца, училището "Харвърд Уестлейк" и Музея за изкуство в Лос Анджелис. Въпреки че е известен филантроп и шеф на гейминг гигант, продължаващ да издава легендарни заглавия като Call of Duty, World of Warcraft, StarCraft и Guitar Hero, и оценен на 19,4 млрд. долара, Боби Котик е популярен с нещо друго - той държи титлата "Най-мразения човек в гейм индустрията". Факт, заради който класирането му на 27 място за "Най-влиятелните лидери в медиите" за 2015 г. на изданието Adweek, не направи впечатление на никого.

Боби Котик е роден през 1963 г. в Ню Йорк. След като завършва гимназия, той започва да учи "История на изкуствата" и литература в университета в Мичиган. Там през 1983 г. за първи път проявява интерес към разработването на софтуер. Като заклет геймър създава семпли програми за собствения си Apple II компютър и скоро хобито му прераства в първото му бизнес начинание - малка софтуерна компания. Завързва силно приятелство с основателя на Apple - Стив Джобс, и дори споделя пред медиите, че именно Джобс е причината да прекъсне образованието си в университета в Мичиган и да започне да преследва предприемаческите си цели.

През 1983 г. се запознава със Стив Уин, собственик на казина в САЩ, който се превръща в личния му дългогодишен ментор. Уин решава да инвестира в компанията на Котик, предоставяйки му 300 хил. долара начален капитал. Но Котик така и не остава задоволен от извършването само на една работа. Затова се включва в екипа на гиганта Electronic Arts като софтуерен инженер, работейки едновременно и върху Deluxe Write платформата за компютъра Amiga.
През 1987 г. Боби Котик решава да купи Commodore International, създатели на Amiga.

Първата му цел е да премахне клавиатурата

и диск драйва на Amiga 500 и да превърне компютъра в първата 16-битова гейминг конзола. Тогавашният председател на борда на директорите на Commodore - Ървинг Гълд, отказва сделката, принуждавайки Котик да търси големия си пробив в съвсем друга посока - ентъртеймънт. Същата година той купува контролния пакет акции в leisure Concepts, лицензионния агент на Nintendo. Преименува я на 4Kids Entertainment и я превръща в най-големия дистрибутор на японска анимация (т.нар. аниме) в Щатите, която продължава да оперира и до днес. Котик е неин изпълнителен директор до декември 1990 г.
През декември същата година Котик и бизнес партньорът му Брайън Кели купуват 25% от акциите на гейминг компанията Activision, тогава наречена Mediagenic, за 400 хил. долара. Февруари 1991 г. Котик вече е изпълнителен директор. Въпреки че по това време компанията има дълг от 30 млн. долара, той залага на възможността да направи римейкове на класическите игри, които толкова е обичал като дете.

От 1997 до 2003 г. Activision придобива 9 гейм студия и създава няколко вътрешни екипа През 2006 г. Activision придобиват за 90 млн. долара студиото Red Octane, получавайки пълни права за легендарния музикален симулатор Guitar Hero. На 9 юли 2008 г. завършва най-голямото сливане на гейм компании в историята - това между вече действащия само като дистрибутор на игри Activision и легендарната компания Blizzard Entertainment, създала феноменалните поредици StarCraft, Diablo и WarCraft, и разбира се, World of Warcraft. Котик, вече изпълнителен директор на общата Activision Blizzard, печели наградата за CEO на годината на Market Watch. На следващата година компанията е оценена на 12,3 млрд. долара, правейки я второто най-голямо независимо гейм издателство след Electronic Arts(EA). 2009 г. е преломна за Боби Котик. Той използва името на Activision Blizzard и позицията в индустрията за започване на

редица кампании за общото благо на геймърското общество

През октомври 2009 г. основава "Call of Duty Edowment", организация с нестопанска цел, чиято мисия е осигуряването на добре платени работни места за военни ветерани. Същата година Котик принуждава Sony да смъкнат цената на конзолата PlayStation 3. Лятото на 2010 г. започва дебати с британското правителство за окуражаване на инвестициите в британските гейминг студия и намаляване на данъците им. Същата година за първи път под патронажа на Котик се провежда Independent Games Competition, с 500 хил. долара награден фонд. През 2013 г. Боби Котик е обявен за десетия най-влиятелен изпълнителен директор на компания от NASDAQ 100. По същото време той е и вторият най-високо платен професионалист на тази длъжност в САЩ, с годишни приходи от 64,9 млн. долара. Година по-късно Activision издават Destiny. Играта чупи два рекорда: за най-високи продажби в премиерен ден, печелейки 500 млн. долара само от закупени физически копия (на диск) за първия си ден, 9 септември 2014 г.; и за играта с най-голям бюджет за създаване всички времена - 500 млн. долара.

На 28 август 2015 Activision Blizzard излиза на борсовия пазар в S&P 500. На 15 септември на пазара се появи и първият експанжън към космическата сага - Destiny: The Taken King. Два дена по-късно Sony обявиха, че играта е разбила рекорда за най-много изтегляния на премиерен ден в историята на конзолата PlayStation, както и по общ брой продажби и за общ брой играчи онлайн. Последното голяма начинание на компанията започна на 21 октомври 2015 г. със старта на новата си eSports дивизия, с фокус върху професионалния гейминг. Резултатите от нея очакваме през тази година.

Принцът на мрака е другият популярен етикет, придружаващ името на Боби Котик. Това се дължи на странни бизнес практики и отвратително отношение към служители и журналисти. Той е критикуван за изказването си, че "една от целите на Activision е да изстискат цялата забава от създаването на видео игри". Навлича си омразата на геймъри с изказването: "Ако зависи от мен, бих вдигнал цените поне двойно".

Има и много скандали с разработчици на игри, свързани с Котик. Например случаят с Тим Шейфът и играта Brutal Legend, гласове за която осигуряват рок легенди като Ози Озбърн, покойните Леми Килмистър и Дейвид Бауи, Стивън Тейлър, Мик Джагър и др. При сливането на Activision с Blizzard, компанията отказва да публикува играта, заради което Шейфър се обръща към EA. Само за да бъде съден след това от самия Котик и армията му адвокати.

Най-голяма публичност обаче получи скандалът между Котик и студиото Infinity Ward.

Най-големият проблем с Боби Котик обаче е дебелата корпоративна сянка, която той пуска над индустрията. Както журналистът от Ars Technica, Бен Кочера, се изрази през 2009 г.: "Котик носи големи пари, но няма сърце." В индустрия, която издига креативността и любовта към изкуството, това е проблем както за служителите, така и за самите геймъри.
Но въпреки всичко, следата, оставена от Котик в света на видео игрите, е огромна. Дали тя е повече положителна или повече отрицателна, оставяме вие да прецените.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе