Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Летящи джаджи

Летящи джаджи

Левитацията наистина е възможна. Не си мислете, че може да я видите само във фантастичните филми. В съвременния свят вече има множество интересни устройства, които напълно или частично използват този процес. Всеки от нас може спокойно да си купи някои от тях.

Лампа

Холандската дизайнерска компания Crealev пусна цяла серия необикновени настолни лампи, които сякаш са дошли от бъдещето. Работата е там, че горната част на тези осветителни тела левитира - виси в пространството на няколко сантиметра от основата.

Компютърна мишка

В противовес на обикновените компютърни мишки, които трябва да местите по специална подложка или директно върху мястото, на което работите, руският дизайнер Вадим Кабардим създаде летяща. В буквалния смисъл. Необикновената компютърна мишка BAT (по скоро прилеп) виси над специална магнитна платформа, поставена на работното място. Тази конструкция позволява на потребителя да лекува т. нар. тунелен синдром - състояние на дискомфорт, причинено от притискане на медиалния нерв във вътрешната страна на ръката над китката заради дългото боравене с обикновената компютърна мишка.

Поставка

Levitron Revolution не е отделен левитиращ предмет. Това е платформа, която позволява да държи във въздуха всяко метално нещо с тегло до 340 грама. Устройството няма никакви особени функции освен демонстративни. То е само основа за левитация на различни предмети. Може да го поставите на бюрото си, за да гледате любимото си самолетче или количка, или да го използвате при презентацията на продукти, частично или напълно създадени от метал.

Диван

Вече не само ангели и анимационни герои могат да си починат върху мек и уютен облак. Защото скоро на пазара може да се появи необикновеният диван Cloud Sofa, който използва в конструкцията си принципа на магнитната левитация. Състои се от две части - стояща на пода платформа и увиснал над нея матрак във вид на пухест облак. Авторите на тази странна мебел планират да го пуснат в производство през 2016 г., след като стане ясно дали огромното магнитно поле няма да повлияе негативно на здравето на човека, лежащ на "облака".

Глобус

Най-популярният в момента левитиращ предмет е настолният летящ глобус - необикновен офисен или училищен аксесоар, използващ магнитно поле за въртенето на миниатюрното копие на Земята. Появата му е напълно обяснима, тъй като планетата ни също лети в космическото пространство, без да се опира на нищо.

Грамофон

Устройството Void LP player съчетава в себе си едновременно технологии от бъдещето и от миналото. Този грамофон, който просвирва остарелите, но ценни винилови плочи, използва в работата си принципа на магнитната левитация. Плочите тук не се въртят върху основата на грамофона, а летят във въздуха. Както и иглата, който в случая се намира в малко червено топче.

Влак

Засега не съществуват левитиращи автомобили и мотоциклети, каквито сме свикнали да гледаме в много фантастични филми. Но вече няколко десетилетия по жп пътищата в различни части на света се движат влакове на магнитни възглавници. При придвижването си влаковете маглев (от магнитна левитация) не се допират до релсите, а левитират над тях. Тази технология струва много пари, но пък позволява влаковете да развиват доста по-високи скорости от обикновените.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе