Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Квантовият автомобил

Квантовият автомобил

Моделът, който ще преобърне представите за колите на ток

Нова кола, създаден от компания в Лихтенщайн, преобръща напълно представите за съвременните електромобили. Заради спецификата й тя вече бе наречена "квантова", а експертите високо оцениха нейните иновационни качества.

След като американската компания Tesla на бизнесмена Илън Мъск показа великолепните си електрически суперавтомобили, човек би си помислил, че едва ли може да се измисли нещо по-ново в тази насока. Подобни коли позволяват не само да се пести гориво, но също така са екологично чисти и дори могат да развиват скорости, подобни на аналогични модели с бензинови двигатели. Всички коли, придвижващи се на ток обаче, страдат от един сериозен проблем - трябва да бъдат зареждани, което все още отнема доста време. Един автомобил обаче може бич ще промени това - моделът Quantino на лихтенщайнската компания nanoFlowcell.

Quantino работи напълно различно от обикновените електрически превозни средства. Благодарение на четирите си електродвигателя с обща мощност 108 к.с. тази кола е способна да ускори от място до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди и дори развива скорост над 210 км/ч. Само по себе си това е феноменално постижение на електродвигател с толкова ниска мощност. Уникалността на Quantino обаче се крие в нещо друго - използването на технологията Nanoflow Cell. Двигателите на този автомобил се захранват от суперкондензатори, които получават енергия от два т.нар. проточни акумулатори. Това електрическо транспортно средство никога не се нуждае от презареждане, защото вместо обикновено гориво в него се използва специална йонна течност. Тя се съхранява в два резервоара с обем от по 159 литра. По-просто казано, принципът на работа на проточните акумулатори NanoFlowcell се основава на обмяната на йонен заряд в специални електролити, които се намират в двата отделни резервоара.

Въпреки че този автомобил засега не е вкаран в масово производство, предварителните тестове са показали невероятна икономичност. По време на последното изпитание Quantino е бил управляван в течение на 14 часа и 3 минути, а резервоарите са били пълни на 78 процента. Разработчиците на автомобила твърдят, че с едно зареждане творението им може да измине близо 1000 км.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе