Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Топ 5 на колите, които улицата не видя

Топ 5 на колите, които улицата не видя

През последните три десетилетия концептуалните автомобили станаха нещо, без което не минава нито един производител и нито едно изложение. По автосалоните буквално на всеки щанд може да се намери поне един такъв модел, а понякога и повече.

От една страна, целта на марките е с тези коли да проучат общественото мнение и какво точно ще се търси през следващите няколко години. От друга страна, концептите вършат доста "черна работа", като чрез тях производителите изпитват нови технологии и иновативни хрумвания, които на по-късен етап влизат или пък не в серийните модели.

Понякога обаче на бял свят се появяват концепти, които си остават само за автосалоните, изпитателните писти и лаборатории. А би било хубаво същите тези коли да се появят и по улиците, защото някои от тях са наистина уникални и не могат да оставят равнодушен никой автоманиак. Историята познава и двата случая, но колкото и да не ни се иска, много подобни коли остават само да събират прах в някой от огромните гаражи на производителя си.

Ето ги и петте най-готини концепта, които никога не влязоха в серийно производство. А нямаше да е лошо.

Audi R8 e-tron

Благодарение на изцяло електрическото си задвижване спортната кола успя да подобри дори постижението на бензиновия си брат, задвижван от впечатляващия V8 бензинов двигател. От 0 до 100 км/ч R8 e-tron ускорява с 0,2 секунди по-бързо. В същото време колата постига всичко без нито един грам вредни емисии, срещу които се борят институциите в Европа и почти целият свят. Въпреки това обаче иновативната технология все пак намери някакъв начин да стигне до широката общественост. И това ще стане през следващата година, когато Audi пуска серийно на пазара напълно електрическия A3 e-tron.

Audi Quattro Concept

Като основен виновник за това, че колата не влиза в серийно производство, се сочи настъпването на икономическата криза, която сериозно "зарази" европейския автопазар и индустрия. Когато започват разработката, от Audi се стремят да възродят легендата си от началото на 80-те години на ХХ в. Quattro Concept тръгна да си проправя път напред, когато беше показан на автомобилното изложение в Париж през 2010 г. Публиката и феновете на марката бяха доста впечатлени от цялостната идея, а и от взаимстваните елементи от серийния RS 5 Coupe и турбомотора с 402 к.с. За съжаление и тази кола не успя да види бял свят.

Lancia Stratos

И тази кола беше представена на публиката през 2010 г. При нея обаче препятствието да тръгне в производство дойде от друга емблематична марка - Ferrari. Причината е, че изградената от въглеродни влакна Lancia Stratos беше стъпила на базата на Ferrari F430, а използваше и неговия 4,3-литров 8-цилиндров двигател. Идеята беше концептът да бъде пуснат в производство, но в ограничени бройки. В този момент обаче от Ferrari отказват да предоставят своите разработки, а за да се подсигурят допълнително и забраняват на своите доставчици да произвеждат каквито и било компоненти за концепта. Така и тази кола, която обещаваше да се превърне в достоен заместник на класическата Lancia Stratos, не успя да стигне до купувачите.

Jaguar C-X75

Поредният страхотно изглеждащ суперавтомобил, който носеше в себе си и големи иновации. Първоначално Jaguar C-X75 щеше да се задвижва от газотурбинен двигател. С напредването на проекта обаче той е заменен от класически мотор с вътрешно горене, който работи в съчетание с плъг-ин електрическа система. От което се получава страхотна мощ, но със силно намален разход на гориво и съответно изхвърляне на вредни емисии в атмосферата. В определен момент обаче ръководството на компанията решава, че колата ще бъде прекалено скъпа за серийно производство, и Jaguar C-X75 остава в историята единствено като концепт.

През последните три десетилетия концептуалните автомобили станаха нещо, без което не минава нито един производител и нито едно изложение. По автосалоните буквално на всеки щанд може да се намери поне един такъв модел, а понякога и повече.

Първоначално триколката на VW привлича тълпи от фенове по време на представянето си в Лос Анджелис през 2006 г. Което означава и обещаващи продажби, когато започне серийно да слиза от конвейера. Оказва се обаче, че за последното има сериозно препятствие - поради структурата си GX3 трябва да се класифицира и продава като мотоциклет. Което автоматично означава, че водачът трябва да носи каска и да се съобразява с правилата за 2-колесните МПС-та. За да "прекроят" колата, от Volkswagen преценяват, че ще трябва да вложат доста средства, а и не е ясно дали след тази процедура GX3 ще продължава да се радва на същия интерес. Затова и този проект е оставен за историята.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе