Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Кой е кметът? - питат жителите на община Главиница

Кой е кметът? - питат жителите на община ГлавиницаВтори месец Силистренската община Главница има законно избран кмет, който е отстранен от длъжност. Насуф Насуф от ДПС,  който получи осъдителна присъда за длъжностно престъпление по време на предишен мандат месец след изборите, упълномощи човек от екипа си да го замества, докато срещу него тече съдебно производство.

В същото време обаче със заповед заместник -областният управител Младен Минчев назначи служебен кмет на Главница до нови избори – Синиха Неази от Реформаторския блок. Паралелно в Силистренския административен съд се водят няколко дела във връзка с този казус, а жителите на общината са в неизвестност кой е техният кмет.

Изпитвам затруднения при подписването на  част от документите – удостоверения за раждане, за смърт и т.н. такъв лиценз все още не притежавам, което затруднява и нашата работа, и на гражданите,  поясни Неази.

Според председателя на Общинския съвет Месут Алиш политическата намеса на институция като Областната управа в този казус пък е неуместна:

Имаме избран кмет от гражданите на общината, а от друга – една заповед на заместник-областен управител. Виждам едно нарушение на закона по някакъв начин, защото се прескача Общинският съвет.

Предстои съдът да се произнесе дали избраният кмет може да бъде отстранен с гласовете на шест от десетимата членове на ОИК.

Слушатели на програма "Хоризонт" отправиха апел към предаването "Хоризонт за вас" за съдействие, откъдето потърсиха коментар от Румяна Сидерова, член на Централната избирателна комисия, която обясни:

До влизане в сила на решението на Върховния съд, кмет е сега действащият кмет, ако има жалба. Ако няма жалба, с влизане на решението ОИК ще трябва да се предприемат действия по насрочването на частични избори за кмет, тъй като се касае за предсрочно прекратяване на пълномощията.

Временно назначенията на длъжността кмет следва да си подписва актовете, защото жалбата срещу неготовото назначаване не спира изпълнението на заповедта на областния управител,   допълни още Сидерова, като поясни, че ЦИК не може да се намесва в споровете, свързани с предсрочно прекратяване на пълномощията на кметовете.

ЦИК има пълномощия, след като бъде получено влязлото в сила решение за предсрочно прекратяване на пълномощията. В дадения случай трябва да е съдебно решение, защото знаем, че е обжалвано вече решението на ОИК. За нас възниква задължението да предложим на президента да насрочи частични избори.

Има си Национално сдружение на общините, където могат да им подскажат уреждането на тези въпроси, но за мен в момента е в сила заповедта на областния управител, ако нейното изпълнение не е спряно от Административния съд. И тогава назначеният временно изпълняващ длъжността трябва да подписва документите,  допълни за слушетелите на "Хоризонт" Сидерова.

Цялото интервю с Румяна Сидерова, както и репортажа на кореспондента на БНР в Силистра Маргарита Иванова и нейната анкета със жители на община Главница, чуйте в звуковия файл.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе