Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Wired: Китай отправя обвинения в кибершпионаж от страна на САЩ

Wired: Китай отправя обвинения в кибершпионаж от страна на САЩ

От началото на 2022 г. китайското външно министерство и компаниите за киберсигурност отправят все повече обвинения в предполагаем кибершпионаж от страна на САЩ. Досега подобни обвинения са били рядкост. Те изглежда се основават на остарели и общоизвестни технически подробности. Това съобщи изданието WIRED.

Обвиненията на Китай, които бяха изтъкнати от журналистката по въпросите на сигурността Каталин Чимпану, следват много подобен модел.

На 23 февруари китайската лаборатория Pangu Lab публикува твърдения, че елитни хакери от Equation Group на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) са използвали задна вратичка, наречена Bvp47, за да наблюдават 45 държави. Ексклузивен доклад беше публикуван от The Global Times, китайска държавна медия. На 14 март вестникът публикува втори ексклузивен материал за друг инструмент на NSA, наречен NOPEN. Публикацията се основава на данни от китайския Национален център за реагиране на компютърни вируси.

Седмица по-късно китайската фирма за киберсигурност Qihoo 360 заяви, че американски хакери са атакували китайски компании и организации.

На 19 април Global Times съобщи за констатациите на Националния център за борба с компютърните вируси относно зловредния софтуер HIVE, за който се твърди, че е разработен от ЦРУ.

    "Китай е сериозно обезпокоен от безотговорните злонамерени кибернетични дейности на правителството на САЩ. Призоваваме американската страна да се обясни и незабавно да прекрати тези своеволни действия", заяви през април говорителят на външното министерство Уан Уенбин.

В началото на май служители на китайското външно министерство поне три пъти коментираха кибератаките на САЩ. Интересно е, че много хакерски инструменти, разработени в САЩ, вече не са тайна. През 2017 г. Уикилийкс публикува 9000 документа от Vault7, в които подробно са описани много инструменти на ЦРУ.

През 2016 г. мистериозната хакерска група Shadow Brokers открадна данни от един от елитните хакерски екипи на АНС и ги предостави на обществеността. Данните включваха десетки експлойти, както и инструмента Eternal Blue, който след това беше използван в някои големи кибератаки. Много от подробностите в изтичането на информация от Shadow Brokers съвпадат с разкритията на АНС, направени от Едуард Сноудън през 2013 г.

Бен Рийд, директор на отдела за анализ на кибершпионажа в американската фирма Mandiant, заяви, че съобщенията от китайските държавни медии съдържат предимно стара информация.

Във февруарския доклад на Pangu Lab за Bvp47 - единствената публикация на уебсайта ѝ - се казва, че компанията първоначално е открила подробности през 2013 г., но ги е събрала след изтичането на информация от Shadow Brokers през 2017 г. Подробности за HIVE и NOPEN също са на разположение от години.

Изследователката на Китай Мега Парди от института "Такшашила" смята, че публикациите и последвалите коментари от страна на официални лица могат да послужат за няколко цели. Във вътрешните си работи Китай може да ги използва за пропаганда и да даде ясно да се разбере на САЩ, че има възможност да им припише кибернетична активност. Това е и предупреждение към други държави.

Много от разкритията от 2022 г. идват от частни компании за киберсигурност. Това е подобно на начина, по който западните компании за киберсигурност докладват своите констатации. Техните изследвания обаче невинаги се включват в правителствените становища и почти не се срещат в държавните медии.

През последните години китайската политика се фокусира върху това да се позиционира като доминираща сила в областта на технологиите - от 5G до квантови компютри.

Сюзън Спалдинг, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, смята, че между САЩ и Китай се води просто маркетингова битка. "Китай предлага модел в целия свят, който се конкурира с демокрацията от западен тип", добавя тя.

През последните години обаче отношенията между двете страни се обтегнаха заради въпроси, свързани с националната сигурност, включително опасения относно телекомуникационния гигант Huawei. Спалдинг предполага, че Китай може да реагира по този начин на обединението на западните държави след руската атака срещу Украйна.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе