Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Insignia вече говори български

Insignia вече говори български

През 2008 г. Opel направи една смела крачка, която щеше да е до голяма степен определяща за бъдещето на марката. И това беше представянето на изцяло новия флагман на рюселсхаймци - Insignia. Освен да се наложи на пазара, автомобилът имаше и нелеката задача да замени популярните до този момент модели Vectra и Omega, които за няколко десетилетия бяха се наложили сериозно и бяха спечелили много, много фенове. След 5 години очакванията от Insignia се оправдаха напълно и тя наистина успя да свърши работата, "възложена" й от инженерите и дизайнерите. Така напълно естествено преди няколко месеца на бял свят се появи и наследникът на модела, който освен че е запазил добрите качества на старата Insignia, е носител и на изключително много съвременни и иновативни технологии. И по всичко личи, че флагманът на Opel ще продължи без проблем успешния път на предшественика си.

На външен вид новата Insignia е запазила основните линии на предишния модел. В същото време обаче има доста разлики в детайли. Решетката е пораснала и по този начин прави колата доста по-агресивна. В същото време фаровете вече притежават малко по-меки линии. Новите форми на задните светлини и хромираната лайсна, която ги свързва, пък правят визията на колата по-стилна, но паралелно и излъчват повече мощ. Големите иновации обаче са вътре в купето. Там почти всичко е ново и различно. Още от волана, който е запазил 3-лъчевата форма, личи, че в автомобила има сериозна еволюция. Бутоните за управление на аудио системата, темпомата, борд компютъра и т.н. имат доста по-приятна за окото форма. Същото е положението и при таблото зад него. В средата му се намира и дисплеят, показващ основните данни от компютъра. В момента, в който колата се даде на контакт, става ясно и че той вече е цветен и с доста по-добра резолюция спрямо този на предишната Insignia. Друга новост са много повечето данни, които показва. Тук обаче се крие и приятна изненада - флагманът на Opel вече говори на български и всички данни излизат на родния ни език. Автоматично човек поглежда и към централната конзола, за да провери дали и 8-инчовият екран ще потвърди разширяването на лингвистичните познания на Insignia. Да, потвърждава се. Но в този момент идва още една голяма изненада - по въпросната централна конзола липсва големият брой бутони от предишния модел. Функциите вече им се изпълняват предимно от големия тъчскрийн или от двата малки под него, които управляват градусите на климатика, отоплението и вентилацията на седалките. От бутоните са запазени само "по-спешните", като тези за аварийни светлини, срещу изпотяване на прозорците, както и за това откъде да духат въздуховодите и за усилване или намаляването им. Последните обаче могат да се управляват и от дисплея, а и от уникалния тъчпад, разположен зад скоростния лост. Той е и една от основните иновации в колата, както и част от изцяло новата система InteliLink. Чрез нея в колата може да се командва и настройва почти всичко, и то по цели 4 начина. Първият е чрез самия тъчскрийн. Вторият - чрез тъчпада, с който се работи точно както с лаптоп, но в допълнение има функции, които се активират при работа с 2 или 3 пръста. Третият вариант е чрез останалите бутони за управление по централната конзола, а четвъртият - чрез гласови команди. За последното в Рюселсхайм в момента готвят още една изненада за българските клиенти. В момента се разработва софтуер, който ще позволи гласовите команди да се разпознават и на български. Така новата Insignia, освен да говори на нашия език, ще започне и да го разбира. Което си е супер.
Освен с InteliLink новият флагман на Opel се е сдобил и с доста системи за сигурност и подпомагане на шофирането. Специална камера разчита знаците по пътя и ги визуализира на споменатия вече дисплей в средата на километража. По-специално става въпрос за ограниченията на скоростта. забраненото изпреварване, начало и край на населено място и др. Освен това обаче се следят разстоянието и промяната в поведението на автомобила пред нас. Когато всичко е наред, в долния край на дисплея свети зелена количка. Ако прекалено бързо започнем да го приближаваме, тя става оранжева. При опасност от сблъсък това вече се визуализира с доста голям светлинен сигнал за опасност, съпроводен и от звуков. Отделно колата сама следи дали не напуска случайно лентата за движение и съответно предупреждава водача. Новата Insignia разполага и със система за следене на мъртвата зона, а също и за бързо приближаващ отзад автомобил, който се движи в съседните ленти. Така, ако шофьорът тръгне да изпреварва, а в същата лента ще го приближава бързо друга кола, отново следва предупреждение. Ако случайно ви се наложи да излезете на заден ход от гараж, паркинг или друго място, от което обаче нямате поглед над улицата, системата Rear Cross Traffic Alert ще ви предупреди, ако ви приближава автомобил на по-близко от 20 метра.
Освен целия куп иновативни системи, новата Insignia разполага и с всички нови двигатели на Opel. Лично аз успях да изпробвам възможностите на 1,6 SIDI бензиновия агрегат със 170 к.с. Въпреки сравнително малкия си обем за автомобил от този клас, моторът се справя много добре с изтеглянето на тежащото над 1,5 тона купе. Смесеният разход по каталог е 6,1 литра на 100 км. При мен излезе 6,4, но пък далеч не съм карал в идеални за икономично шофиране условия. Освен с много изненади и иновативни технологии, у нас новата Insignia идва и с много добри цени, което личи още от базовата версия, която се продава за 38 775 лв. с ДДС.

Българските журналисти пак избират кола на годината

Вече са известни претендентите, които ще се състезават в най-голямото автомобилно събитие - Кола на годината 2014 г. За 17-а поредна година българските журналисти, които са членове на Прес Авто Клуб България, ще избират най-добрите автомобили в три категории. Колите се оценяват по няколко групи от критерии, всеки от които има различна точкова стойност: дизайн (интериор и екстериор), задвижване (двигатели, трансмисии), функционалност, удобство, пътно поведение и динамичност, безопасност и цена/предлагане. На 28 и 29 ноември предстои най-големият сборен тест на годината, който ще бъде базиран в Луковит. Всички претенденти ще бъдат на разположение на журналистите, които в двата дни ще могат да направят последни сравнителни тестове. На 12 декември по време на бляскава церемония в столичния хотел "Шератон" в присъствието на целия автомобилен елит, представители на финансови институции и медии ще станат известни и призьорите.

Претендентите

Категория Автомобили: Mazda6, Mazda3, Opel ADAM, Skoda Octavia, Maserati Ghibli, BMW серия 4, Peugeot 308.

Категория Ван: Dacia Dokker, Citroen C4 Picasso/Grand C4 Picasso, Fiat 500.

Категория 4x4: Opel Mokka, Fiat New Panda 4x4, Range Rover Sport, Ford Kuga, BMW X5, Suzuki SХ4 S-Cross.

Без гуми сме за никъде

Първият сняг вече падна, което е сигнал за шофьорите да бъдат още по-внимателни зад волана. Само това обаче далеч не е достатъчно. За зимата всеки автомобил трябва да бъде оборудван с адекватните за сезона зимни гуми. У нас законът не вменява такова задължение, а поставя само изискването грайферите да са по-дълбоки от 1.6 мм. Според много специалисти обаче това е грешка, която трябва да бъде поправена. Просто защото климатичните особености в България предполагат студени и силно заснежени и заледени зими, а съответно и пътища. Предвид това лятната гума далеч не е подходяща за движение през студения сезон. Защото каучукът, от който е изработена, се втвърдява, когато температурата падне под 7 градуса и съответно прави гумата много по-нестабилна. За сметка на това при зимната е точно обратното и освен съответния грайфер тя има и качествата да държи автомобила здраво на пътя. Точно поради разликата в каучука на зимните и летните гуми далеч не е препоръчителна и практиката, разпространена сред някои шофьори, да слагат зимни гуми само на предните колела (когато те са задвижващите), а задните да бъдат оборудвани с летни гуми. Най-добрият вариант е и четирите колела да бъдат със зимни гуми. И то нови, а не втора употреба, които не се знае на колко години са и колко хиляди километра са изминати с тях. Да, наистина чисто новите гуми са по-скъпи. Но освен много по-добрите качествата има и още две неща, които накланят везните в тяхна полза. В последните няколко години цената на каучука в световен мащаб се понижи, което свали и цената на гумите. Второто пък е, че у нас вече има и онлайн търговци на гуми като www.gumi-net.bg например. Kъдето цените са доста по-приемливи спрямо обикновените магазини и буквално най-ниски на пазара. Затова и шофьорите, които все още не са сложили зимни гуми, а навалелият вчера сняг го налага, задължително трябва да се огледат и в онлайн магазина, където ще намерят доста добри оферти. Една от най-подходящите за нашите условия зимни гуми на пазара в момента пък е TOYO Snowprox S 953, казват специалистите от www.gumi-net.bg. Подобреното разпределение на силика в протекторния слой е постигнато с употребата на природно извлечени компоненти. В резултат сцеплението както на мокър, така и на сух път е значително подобрено, без това да влияе на поведението на гумата в типично зимните условия със сняг и лед върху шосетата. На практика TOYO Snowprox S 953 е готова за абсолютно всяко настроение на природата и времето у нас през зимата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе