Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Почитаме Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Почитаме Христо Ботев и загиналите за свободата на България142 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България отбелязваме днес. В 12 ч. в цялата страна сирените ще завият за две минути.      

В Шумен героите ще бъдат почетени с военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. Началото е малко след 12 ч. пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“. Организатори са Общината и Командването на шуменския военен гарнизон.

Общоградско поклонение по случай 142-годишнината от героичния поход на Ботевата чета ще се проведе в Нови пазар. От 11,40 ч. пред паметника на поета-революционер в града ще бъдат поднесени венци и цветя.

В Търговище от 11,30 ч. ще има ученическо шествие, водено от Фанфарния оркестър. То ще тръгне от I ОУ „Христо Ботев“ и ще продължи по улица „Васил Левски“ и булевард „Митрополит Андрей“ до паметника на Никола Симов - Курото. В програмата ще се включи Духовият оркестър към Община Търговище. В 11,45 ч. ще започне общоградско поклонение. Пред паметника на знаменосеца на Ботевата чета ученици от I ОУ „Христо Ботев“ ще представят поетичната композиция „Ботев – легенда завинаги“.

Почит към героите на България ще отдадат и в Разград. Честването е от 11 ч. пред паметника на Христо Ботев в Градския парк.

Шествие ще има за Деня на Ботев и в Силистра. То ще тръгне в 11,40 ч. от площад „Свобода“ и ще продължи до паметника на Стефан Караджа, където ще бъдат положени венци и цветя. Участниците ще бъдат съпроводени от Градския духов оркестър.

В Дулово венци и цветя ще бъдат поднесени от 10,30 ч. пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски, а вечерта от 21,30 ч. ще има заря.

В Русе от 11,30 ч. пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение ще започне тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя. Слово ще произнесе областният управител Галин Григоров. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на Отечеството ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. В церемонията ще участват още Общинският духов оркестър и певици от хора при Фолклорния танцов театър „Найден Киров“. Ще бъде строен и почетен караул от русенския гарнизон.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе