Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Хървати направиха суперкола с наша помощ

Хървати направиха суперкола с наша помощ

Хърватски инженери създадоха изцяло електрически суперавтомобил със сериозна помощ от българската компания "Vilner". Докато специалистите от Загреб са работили над купето, шасито, двигателите и останалите инженерни решения и системи, родните спецове са се заели с интериорния дизайн на колата. Проектът "Concept_One" е на хърватската компания "Rimac Automobili", специализирана в дизайнерски проекти, производството на двигатели, скоростни кутии и компоненти за електрически коли и мотоциклети, както и в конвертирането на класически автомобили с бензинови и дизелови двигатели в спортни електромобили. Ентусиастите обаче решават да обединят всички свои възможности в общ проект, който да им донесе слава по целия свят.

Според "Rimac Automobili" автомобилът "Concept_One", който вече има и прототипна версия, е най-бързият електромобил на планетата. Колата се задвижва от 4 електромагнитни двигателя с алуминиев корпус, 250 киловата мощност и 93% ефективност. Моторите са обединени два по два в преден и заден корпус, осигурявайки на 1950-килограмовото купе, изградено изцяло от въглеродни нишки, мощност от 1088 к.с. Така "Concept_One" се изстрелва от 0 до 100 км/ч за едва 2,8 секунди, твърдят от "Rimac Automobili". Максималната скорост на автомобила пък е над 300 км/ч. За захранването на електродвигателите "Concept_One" разчита на високотехнологична батерия с 92 киловата, благодарение на която автомобилът изминава до 600 км с едно зареждане. Според създателите му обаче в реални пътни условия дистанция е около 500 км. Засега още не е ясно кога спортният електромобил ще влезе в производство.

Според "DailyMail" хърватите планират да произведат лимитирана серия на "Concept_One" от 88 бройки, които ще се продават срещу 1 млн. долара всяка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе