Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Грамофонът възкръсва, качват пътник на дрона

Грамофонът възкръсва, качват пътник на дрона

Тенденциите, които завладяха CES 2016

Попариха геймърите с цена от 3000 лева за VR оборудване

Най-голямото изложение за потребителска техника в света завърши миналата събота. Consumer Electronic Show 2016 събра над 170 хил. посетители, 3800 изложители и над 6 хил. представители на медиите. По данни на Consumer Technology Association, над 50 хил. от посетителите са дошли извън границите на САЩ.

Вместо да ви покажем нашите фаворити за най-интересни джаджи, представени на изложението, ви предаваме четирите най-големите тенденции в технологиите на тазгодишно шоу, които ще контролират света ни до следващия CES.

Завръщане в бъдещето

"Коя година е?", описва изключително точно CES 2016. Сред всичките хай-тек джаджи и иновационни продукти се бяха намърдали някои странни ретро неща. Които изглеждат страхотно! Sony въведе нова мода (или по-скоро стара мода?), представяйки PS-HX500 грамофона си! Машинката се свързва към компютъра ви чрез стандартен USB кабел и можете да я използвате както за слушане на винилови плочи, така и за записване на дигиталната ви музикална колекция на тях. 

Обратното също е възможно - прехвърляне на аналоговия запис в дигитален формат. Всичко това ще може да извършвате в дома си до няколко месеца. Дали устройствата от този вид ще възродят винила - остава да видим. Факт е обаче, че много производители в музикалния бранш активно работят върху начини за експлоатация на легендарния звук на класическите плочи. Изглежда им се получава. Британската компания HMV е продавала по една винилова плоча на всяка минута от периода на Коледните празници. В четвъртък, но не на голямата сцена, от компанията е обявена и нова линия Walkman-и. Сещате се. Прародителят на дискплеърите и MP3-те. Разбира се, новият Walkman ZX2 е преди всичко музикален плеър от дигиталната ера, така че не очаквайте да завъртите старите касетки на "Пърпъл" на него. Тук препратката към миналото е опит за възраждане на пазара на MP3 плеъри, който замря с появата на смартфоните и стрийминг услугите.

Друго интересно нещо беше присъствието на полароидни фотоапарати - вече в пъти по-малки и "дигитални" в сравнение с предшествениците им отпреди години. За тези, които не помнят, полароидите веднага принтират снимките, които правите. Истински фурор предизвиква и камерата на Kodak, използваща филмова лента. От кога не сте виждали такова нещо по конвенционалните технологични магазини? Смартфон поколението изобщо има ли си на идея какво е това? Камерата е с класически дизайн и идва с дигитално мониторче за удобство при снимане. Но отново подчертавам - снимате на истински, автентичен филм, а не SD карта. Според изданието "Wired", този тип продукти са били едни от най-търсените за директно закупуване в рамките на изложението. А аз започвам да откривам известни хипстерски наклонности в себе сиЕ

Виртуалните конквистадори

Вече започва да ми писва да си говорим за симулаторите за виртуална реалност. Но трябва да си призная една огромна грешка. 2016-та няма да бъде годината на VR технологиите. Причината? Oculus Rift успяха да хванат интереса на всички потребители, да го хвърлят демонстративно на пода и да го стъпчат с малките си алчни крачета. Мислех си, по-точно се надявах, че VR шлемовете ще бъдат различен тип техника, насочена към широката публика. Реалността обаче е следната - VR е технология, направена от гийкове за гийкове. По-нишов продукт от това скоро няма да видите.

Какво направиха Oculus (и, респективно, собствениците им Facebook), че да ме отчаят толкова? Обявиха цената и изискванията към конфигурацията ви, за да може да използвате техния Oculus Rift. 600 долара ще струва комплектът, включващ VR шлемът, Oculus Remote(дистанционно за навигация за "най-добро изживяване при използване на технологията") и Xbox One контролер. Няма следи от Oculus Touch, за който чухме толкова хвалби по повод способността му да симулира допир. Предварителните поръчки започнаха миналата седмица и бройките, които трябваше да излязат през април тази година, вече са запазени. Следващата голяма доставка за потребителите се очаква да бъде през месец май.
Не е обявен какъв е бил/ще бъде първоначално произведеният брой устройства, които ще бъдат доставени през май. Но пък знаем какво се изисква от вас, потребителите, за да може да се насладите на удоволствието, наречено виртуална реалност.
Нужна ви е стабилна видеокарта. Под стабилна, имам в предвид hi-end такава, по-силна от NVIDIA GTX 970 или AMD R9 290. Превод за не толкова запознатите с компютърната техника, като ще използвам Nvidia за пример: Над GTX 970 като представяне са само GTX 970 Ti, 980, 980Ti и Titan-серията. Цените на GTX 970 започват от над 700 лв. (ако сте късметлии, средната цена е около 750 лв.), а другите изобщо няма да ги коментирам. Само ще спомена, че за сумата за един Titan X можете да си вземете три броя PlayStation 4 и поне 10 игри за конзолата. Добър вариант е GTX 980, който е на цена от около 1200 лв. и няма проблематичната памет на 970 вариацията.

Продължаваме с процесора - Intel i5-4590 или по-добър. Тук положението е по-добре откъм цени. Дори i7 сериите са доста достъпни и си заслужават инвестицията. Един стабилен Intel Core i7-4770k 3.4GHz в момента е на цени между 650 и 800 лв. в зависимост от дистрибутора. Имайте в предвид, че това е процесор, който ще издържи поне 2 години преди да излезе друг, който наистина го превъзхожда и има добро съотношение цена-качество, заслужаващо си да го смените.

Останалите изисквания са адекватни от гледна точка на достъпна потребителска техника. Над 8GB RAM, HDMI 1.3 аутпут за видео и минимум Windows 7. О, пропуснах да спомена и следното. За да свържете Oculus компютъра си, са ви нужни всички USB портове на света. Включително три броя USB 3.0 (моля тези, които знаехте, че 3.0 портовете съществуват, да вдигнете ръце). Щом добавите към конфигурацията останалите нужни части, като захранване, дънна платка, HDD и/или SSD, саунд карта, охлаждане и т.н., се оказва, че ви е нужен компютър от ценовия ранг 2000-2500 лв. и нагоре, за да подкарате Oculus Rift. Като добавите 600-те долара за самото устройство - направо си пригответе едни 3000 лв., ако искате да приключенствате във виртуалната реалност.

Това е истинският абсурд на симулаторите за виртуална реалност. В понеделник пък се появи лийк на цената на PlayStation VR. Колко ще струва? 800 долара! Информацията бързо беше изтрита. Но да се върнем на Oculus. Самият създател на технологията - Палмър Лъки, се извини публично в Q&A сесия в Reddit в неделя за високата цена, изискванията и дезинформацията, пускана към медиите. Той заяви, че от компанията просто не са се справили адекватно с маркетинга на продукта и това е причината за негативната реакция в мрежата. По неговите сметки нужният ви компютър ще струва около $1500 + $600 за Oculus = $2100 по-малко от банковата ви сметка в джоба на Зукърбърг. Лъки заявява: "Компютрите на повечето потребители нямат и наполовина толкова добри спецификации, колкото нужните за опериране на Oculus Rift и повечето потребители бяха останали с впечатлението, че Oculus е самостоятелно действащ продукт. Реално погледнато, по-голямата част от средствата им ще отидат за закупуване на компютъра, а не на самата VR техника". Г-н Лъки, сериозно ли си мислите, че негативната реакция е причинена само и единствено от неспособността да си наемете ораторски способен говорител? Наистина ли не виждате проблема с подобна цена? Ще ви кажа какъв е - не всички живеем в Пало Алто, не всички потребители са геймъри, които влагат хиляди в конфигурациите си, и не всички смятат за адекватно да дадат 3000 лв. за ползването на продукт, чиято технология още е в процес на разработване и тестване.

Толкова за господин Палмър Лъки. Искам отново да се извиня на всички наши читатели, подведени от материалите ни по темата, посочващи цената от 350 долара за закупуването на Oculus Rift. Позовавала съм се единствено на официални източници и известните технологични спецификации за developer-версията на продукта. Никой журналист и технологичен специалист не очакваше това, което се случи на CES преди няколко дни. Бих ви посъветвала само да изчакате технологията да се доразработи и комерсиално утвърди, преди да се хвърляте към нея. Към момента VR техниката е hi-end продукт, чийто комерсиален успех и ползи за крайния потребител са под огромна въпросителна.

Дроновете отвръщат на удара

Лошите момчета на снимачната техника се завръщат по-големи, по-впечатляващи и по-предизвикателни от всякога. Макар да не са насочени към масовия потребител, дроновете са едно забавно хоби, често предизвикващо невиждани скандали в световен мащаб, свързани с регулацията им, сигурността им и защитата на личната неприкосновеност.

Та, какво ни представиха като дронове тази година? Да започнем с поставянето на 4К камери в 90% от новите модели. Китайската компания Ehang 184 пък показа дрон, в който може да лети пътник (хеликоптер мейби?). Той тежи 200 кг и идва със специална технология, предпазваща от инциденти. Ако се случи нещо по-опасно, дронът е програмиран да се приземи автоматично на безопасно място. За съжаление не е подходящ за дълги полети. Най-готината част (според създателите му)? Дори не ви е нужен лиценз да го пилотирате! Защо ли си представям как Американският конгрес вече си точи зъбките и ноктите, с които ще изтръгнат крилцата на псевдо хеликоптерчето?

"Интернетът на нещата"

От умния хладилник на Samsung до концепции за спортни самоуправляващи се автомобили. CES 2016 беше изпълнен с презентации на продукти и програми, развиваща идеята за взаимосвързани смартдомове и т.нар. "Интернет на нещата" ("Internet of things"). В него вече влизат всички видове преносими смарт технологии (напр. часовници), смартфони и домашна техника. Основната идея е сливане на дигиталната среда с физическата чрез свързване на цялата ви техника в единна екосистема, давайки възможност да контролирате всичко в дома си, да упражнявате мониторинг върху цялата си собственост, да следите здравословното си състояние и т.н., от която и да е точка на света и от което и да е смарт устройство, свързано в екосистемата ви. Това е новата индустриална революция, която ще промени света.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе