Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Градският майстор Nissan Note

Градският майстор Nissan Note

Градските автомобили станаха изключително популярен клас през последните 30 години. Първоначално бумът на този клас тръгна от петролната криза през 70-те и търсенето на по-икономични автомобили. С течение на времето обаче този по-малък клас коли се наложи сериозно на пазара и вече има доста сериозен дял. Почти всички марки, включително и луксозните, вече активно произвеждат типично градски автомобили. От своя страна клиентите стават все по-претенциозни към по-малките коли и изискват в тях да има екстри от по-високите класове, а и по-голямо вътрешно пространство, което обаче да не влияе върху външните габарити на возилото и то да си остане достатъчно компактно за улиците. С последните изисквания изключително добре се е справил новият Nissan Note, който определено е идеален избор за градски автомобил. А и не само.

Визуално новото поколение на Note е запазило основните линии на предишното, но промените са в почти всеки елемент. Дизайнерите определено са се постарали да постигнат една еволюция в екстериора и лично според мен са успели. Предницата на колата изглежда хем симпатично, хем леко агресивно. Отзад Note също е доста приятен, но и изключително функционален за паркиране заради голямото стъкло и почти отвесната врата на багажника. Погледната отстрани, колата е с доста големи врати за класа си и в същото време с доста къси калници. Което създава илюзията, че мястото в купето е сериозно, но за сметка на багажника. Нищо подобно. Товарният отсек на Note изобщо не е малък със своите 295 литра, на които някои от преките конкуренти само могат да завиждат. При сгънати задни седалки литрите могат да нараснат до 1982.

Именно задните седалки са следващото нещо, което прави силно впечатление в новия Nissan Note. Изключително изненадващо колата може да се мери с доста по-високи класове откъм комфорта, който предлага задната пейка, и разстоянието. Дори и при сравнително сериозно изнесена назад шофьорска седалка, зад водача спокойно сяда човек с ръст около 1,90 м и от коленете до облегалката пред тях остават 3-4 см. Нещо, което не се намира лесно в по-високия клас коли и още по-трудно в този на Note. Което прави колата подходяща не само за града, но и за дълги пътувания.
Шофьорското място също прави много добро впечатление. Като започнем със самата седалка, която на мен лично ми беше много удобна и при продължително шофиране. Освен това имах и удобен подлакътник. Воланът, централната конзола и таблото пък изглеждат доста луксозно и отново напомнят за по-горния клас автомобили.

Кормилото е оборудвано с необходимите бутони за лесно и бързо управление на аудио системата, борд компютъра, темпомата и др. Най-впечатляващото нещо обаче е таблото зад него. То буквално грейва, щом човек натисне бутона за запалване на двигателя. За осветлението на уредите са използвани предимно неоново синьо и зелено, като последният цвят става преобладаващ, ако е включен екорежимът на колата. По време на шофиране пък в специално кръгче в средата на километража се индикира колко икономично и съответно екологично се държи водачът. При сериозното настъпване на газта зелената светлина изчезва изцяло, което е сигнал за висок разход на гориво. Иначе в същия този индикатор шофьорът може да получава данни за средния или моментния разход, оставащите километри до изчерпване на резервоара и др. Не по-малко атрактивен и функционален е блокът за управление на климатика в централната конзола. Бутоните образуват кръг около овален дисплей, на който се визуализират избраните функции. Боравенето с тях е изключително лесно и удобно, тъй като копчетата са много близко едно до друго. Така човек може да командва системата дори без да отделя ръката си от скоростния лост. Над този панел за управление пък се намира 5,8-инчов тъчскрийн. Освен за навигация, показване на данни за колата, музиката и др., той служи и за една изключително приятна и удобна функция, с която разполага Nissan Note и която отново препраща към доста по-високия клас автомобили. При паркиране на дисплея се визуализират данните от 4-те камери, чрез които системата "Around View Monitor" предоставя картина "от птичи поглед" около автомобила. Благодарение на което паркирането на компактния автомобил се превръща буквално в детска игра.

Пътното поведение на Note също е изключително приятно и комфортно за градския клас, което се постига както от качеството на окачването, така и благодарение на по-голямото междуосие. Тестваният от мен Note беше оборудван с 1,2-литровия 3-цилиндров 12-клапанов бензинов двигател с 98 конски сили и 147 Nm въртящ момент. Той се справяше идеално с изтеглянето на купето, а паралелно постигаше и много добър разход. След над 500 километра с двама пътници из града по магистралата, извънградските пътища и въобще всяко място, на което може да ви се наложи да шофирате, колата постигна среден разход от 5,2 литра, което си е отличен резултат. Убеден съм, че при по-икономично шофиране няма да е трудно човек да доближи и показателите по каталог за този мотор, които са за 4,3 литра на 100 км.

У нас новият Nissan Note се предлага на цени между 22 990 и 37 090 лв. с ДДС, като може да се избира между още една версия на 1,2-литровия бензинов мотор и 1,5-литров дизел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе