Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Google променя търсачката си, за да избегне глоба

Google променя търсачката си, за да избегне глоба

Брюксел. Google обеща да направи "значителни" промени в начина, по който ще се появяват резултатите от други интернет търсачки, в опит да се избегне няколко милиарда евро глоба, предаде Би Би Си.

Последните промени трябва да бъдат достатъчни, за да приключи разследване срещу компанията, което продължи близо три години, заяви комисарят по конкуренцията на ЕС.

Американската компания е предложила да показва резултати от други търсачки. Споразумението е за срок от пет години, като Google ще има правото да извършва каквито иска промени по своята търсачка и услуги. Условието е в търсачката винаги да има три линка от конкурентни услуги за търсене в интернет, които да са поставени редом до топ предложенията.

Конкурентните търсачки ще наддават за преференциално място и ще плащат минимум по 3 цента. Според Европейската комисия постигнатото споразумение ще даде шанс на потребителите да избират между повече услуги.

Сделката слага край на едно от най-продължителните антимонополни разследвания на ЕК. Ако Google наруши нейните условия, ще трябва да плати глоба до 10% от световните си приходи. Така миналата година Microsoft бе глобена с 561 млн. евро, след като ЕК прецени, че софтуерният гигант е нарушил своето споразумение.

Разследването започна след оплаквания от конкуренти на Google, в които те обвиняваха компанията, че поставя линкове към своите услуги на преференциални места в търсачката си. Google предлагаше няколко различни решения, но те бяха отхвърляни от жалбоподателите.

Последното предложение за внедряването на линкове обаче е било одобрено. То слага край само на едно от разследванията на ЕС срещу Google. Продължават други проверки като тази за използването на Android от Google и доколко компанията се облагодетелства от мобилната платформа.

Предстои и решение по оплакването на Apple срещу Motorola Mobility, че компанията държи много патенти, които трябва да бъдат обявени като ключови за индустрията и да бъдат анулирани. Тук казусът ще е малко по-сложен, след като Google продаде Motorola на Lenovo за 2.91 млрд. долара.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе