Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Големият компактен A3 Limosine

Големият компактен A3 Limosine

Кой не си мечтае за страхотен автомобил? Всеки иска новата му кола да бъде възможно най-добра и забележима по пътищата. След като се замечтае човек, обаче идва моментът, когато започва да прави и практичните сметки. В такъв случай много от набелязаните автомобили започват да отпадат - един няма достатъчно пространство, друг пък е с малък багажник, трети е некомфортен, четвърти няма търсените екстри и т.н. В повечето случаи тези недостатъци липсват в премиум автомобилите, но невинаги. Производителите на такива возила все по-често започнаха да пускат по-малки и типично градски модели. Миналия месец обаче у нас официално стъпи кола, която съчетава в себе си компактния градски модел с комфорта, достатъчното пространство вътре, огромния за класа багажник, купища екстри и страхотна визия. И това е Audi A3 Limousine, което имах невероятното удоволствие да покарам два дни.

На пръв поглед автомобилът изглежда много красив и стилен, а в същото време формите и линиите са типични за последното поколение Audi. Още по-хубавото в случая беше, че A3 Limousine беше оборудвана с пакета S Line, който го правеше още по-красив и някак си стоеше по-агресивно, независимо дали беше в движение или паркиран. Точно поради тези факти и непрекъснато привличаше погледите на пешеходците и останалите шофьори. Е, колата имаше и още едно преимущество - беше в страхотен червен цвят, който допълнително възбуждаше любопитството на хората около нея. Освен това не мога да не отбележа и много добрия дизайн на багажника. Доста хора по принцип не си падат по седани, а причината е, че при доста автомобили този тип багажник седи някак си като чужд. В случая на A3 Limousine обаче е точно обратното. Линията на цялото купе е толкова добре измислена от дизайнерите, че той някак си седи като естествено продължение и придава на автомобила още по-спортна форма. А той определено има такива качества.

Тестваният от мен A3 Limousine беше оборудвана с 2-литров турбодизелов TDI двигател със 150 к.с., комбиниран с 6-степенна S tronic скоростна кутия. След над 600 км зад волана на това Audi мога смело да кажа, че това вероятно са перфектните двигател и скоростна кутия за него. Когато ти трябва, моторът може да бъде много мощен и пъргав. В същото време може и да е изключително икономичен за обема и мощността си. А всичко това става много по-лесно благодарение на петте режима на поведение на автомобила, между които може да избира шофьорът. Само с натискането на един бутон човек може да избере между настройките Auto, Dynamic, Efficiency, Comfort и Individual. Последният дори позволява някои допълнителни настройки на двигателя и окачването, така че A3 Limousine напълно да удовлетвори всички изисквания на водача и да направи пътуването още по-приятно и вдъхновяващо.

А то наистина си е такова, независимо по какви пътища се движим. Колата просто се държи страхотно, независимо дали се кара с висока скорост по планински завои или пък с още по-висока по магистралата. За щастие имах възможност за няколко километра да поддържам 220 км/ч по една от новите високоскоростни отсечки по родните аутобани. И там поведението на A3 Limousine беше перфектно, скоростта не се усещаше, а дори имах чувството, че карам някой от по-големите й братчета от фамилията Audi. В същото време по-малките габарити на автомобила помагат, ако човек тръгне да кара по-спортно по тесни пътища със завои. Това обаче по никакъв начин не й пречи да продължава да се "държи" изключително здраво за асфалта, а шофьорът и пътниците да се чувстват абсолютно спокойни в автомобила независимо от скоростта. Дори и при такова каране разходът не надвишава 6.3 литра, а при спокойно пътуване пада и под 5 на 100.

Самото купе пък е много комфортно, а седалките - изключително удобни. Дори и след 350 км нонстоп каране нито аз, нито спътниците ми не почувствахме умора или дискомфорт в гърба и краката. Естествено отчитаме факта, че се возим в премиум автомобил, но все пак няма как да не похвалим изработката на седалките. Без забележка е и дизайнът на останалата част от купето, както и материалите в него. Всичко е конструирано така, че да бъде удобно и лесно за управление от шофьора. Поради това, че джойстикът за управление на аудиосистемата се намира точно между двете седалки, дори пътникът да реши сам да смени станцията, да усили звука или да смени песента, това по никакъв начин няма да попречи на водача. Дисплеят пък, който автоматично изскача от централната част на таблото (познат и от други модели на Audi), може да бъде прибран с натискането на едно копче, ако случайно пречи на някого. Това обаче не пречи на шофьора да продължи да борави с функциите, използвайки бутоните по волана и дисплея в таблото между скоростомера и оборотомера, на който всичко се изписва. Лесното управление на системите по колата обаче не се изчерпват с това. Тестваният от мен модел беше оборудван с безконтактно отключване на вратите и запалване на двигателя, който беше оборудван и с автоматична Start/Stop система. Която ми помогна да постигна градски разход от 6,6 литра на 100 км. По желание на шофьора тя също може да бъде изключена. Ако се ползва обаче, е добре автоматичната ръчна спирачка да бъде изключена. Защото при обратния случай, когато светофарът светне зелено и отпуснеш спирачката, моторът не се пали, докато не натиснеш газта. Просто защото ръчната спирачка все още е активна. Друго нещо, което ми хареса бе, че потокът от въздуховодите на климатика може лесно да се усили или намали чрез издърпването им напред. Като цяло мога да кажа, че без никакви усилия управлявах всички системи в колата и намирах каквото ми трябва, а изобщо не бях я разучавал предварително.

Естествено толкова добър автомобил си има и цена. Специално тестваният от мен A3 Limousine струва 65 000 лв., всеки от които си заслужава. Гласувам с двете ръце. Иначе базовата версия у нас се продава срещу 48 308 лв. с ДДС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе