Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

25 години Дружество "Луи Айер" отбелязват в Лом

25 години Дружество

25 години от основаването на Дружество за българо-швейцарско приятелство "Луи Айер" ще отбележат в Лом.
В 13,30 часа започва благотворителен крос, организиран от Младежка банка Лом. Посещение на Историческия музей, където е подредена експозиция за Луи Айер и спортно дружество "Юнак", поднасяне на венци и цветя на барелефа на Айер и разглеждане на историческата стена на кметовете са включени в програмата. Честването ще завърши с концерт.

Луи Айер е швейцарски и български учител и общественик, смятан за основател на спортното движение в България. През 1894 година преподава физическо възпитание в Лом, след това в Силистра и Русе и е главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. Ръководи техническата комисия при гимнастическия съюз "Юнак".

При избухването на Балканската война Айер сформира в Русе Юнашки легион, с който и се включва в българската войска като доброволец. При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно се включва в армията като български офицер. Загива на 2 септември 1916 година като командир на рота от 33-ти полк при отбраната на град Дойран. Погребан е в село Чаушли, днес в Република Македония.

В 1991 година в Русе е учредено Българско-швейцарско дружество, което носи името „Луи Айер“. На него е наименуван стадионът в град Силистра. В негова чест са наречени също улица в София и връх Айер в планината Елсуърт, Антарктида.

Честването в Лом се провежда под патронажа на Негово превъзходителство посланика на конфедерация Швейцария Денис Кнобел и е в памет на 100 години от гибелта на Луи Айер. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе