Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Фейсбук става виртуално гробище

Фейсбук става виртуално гробище

До 2065 г. броят на умрелите "потребители" на най-популярната социална мрежа Фейсбук ще превиши този на живите. До такъв извод стигна авторът на прочут в интернет комикс с ник xkcd.

Проблемът вече съществува, но засега, за щастие, не е много актуален - какво става с акаунтите на тези потребители на социалните мрежи, които не са между живите. В началото техните страници се превръщат в нещо като книга за съболезнования. Но какво става по-нататък? Как да различим жив човек от покойник в социалната мрежа? Понякога роднините премахват акаунта. А ако не го направят? По разбираеми причини покойникът няма как да съобщи на приятелите си за смъртта си. И на външен вид всичко изглежда така, сякаш потребителят е все още жив. Може да му пишете, да го каните да се присъедини към някоя група или на среща, да оценявате снимките му. Дори може да хакнете акаунта му и от негово име, буквално от онзи свят, да пускате спамове.

Засега делът на акаунтите, чиито собственици са починали, е съвсем малък. Повечето потребители в социалните мрежи за млади и не бързат да се отправят на онзи свят. Простата аритметика обаче показва, че ако здравеопазването не направи някой голям скок, който да осигури вечен живот, във втората половина на века броят на живите потребители в социалните мрежи ще се изравни с този на покойниците. А към 2100 г. Фейсбук и подобни нему окончателно ще се превърнат във виртуални гробища.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе