Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Facebook срещу приложение за заключване на профила

Facebook срещу приложение за заключване на профила

Бостън. От Facebook са заплашили с глоба програмист от Кембридж, който е разработил приложение, позволяващо на потребителите да намалят времето, което прекарват в социалната мрежа. Коди Романо е получил заплашително писмо, в което го предупреждават, че ако не премахне незабавно приложението си, го грозят тежки глоби. Това твърди самият той пред американски медии. 

Сайтът BreakYour Facebook.com помага човек да се "откачи" от пристрастяващото сърфиране за няколко часа, дни или седмици. "Много хора се оплакват, че не са достатъчно продуктивни и не могат да се концентрират върху работата си, защото постоянно влизат във Facebook", казва Романо. Приложението генерира еднократна парола за профила на потребителя и му позволява да избере след колко време иска да я получи. След изтичането на избраната "почивка", потребителят получава паролата по и-мейл и отново може да влезе в социалната мрежа. 

По думите на разработчика, писмото на компанията е съдържало груби заплахи, в които се намеква, че всяко използване на търговската марка Facebook във външен домейн ще доведе до глоба в размер на $100 000. 

"Facebook уважава Вашето право на изразяване и желанието Ви да развивате бизнес в интернет, но Facebook трябва да упражни правото си да защити ценната си и известна търговска марка", се казва в писмото. "Поради тази причина настояваме незабавно да спрете да използвате домейна BreakYourFacebook.com и да свалите сайта, който се намира на този адрес." Компанията не атакува самото приложение и функциите му, а има претенции само върху използването на търговската си марка.

"Мисля, че не е честно", казва Коди Романо. "Разбирам, че компаниите трябва да защитят интелектуалната си собственост, но в случая Facebook бяха твърде груби", смята той. Романо е свалил сайта веднага, след като е получил писмото, тъй като не искал да влиза в сблъсък с такава могъща фирма. Домейнът BreakYourFacebook.com сега води към личния му блог, в който той разказва историята със спора за правото на ползване на марката.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе