Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Facebook купи WhatsApp за 19 млрд. долара

Facebook купи WhatsApp за 19 млрд. долара

Купертино. Facebook купи чат услугата WhatsApp за 19 млрд. долара. Досега това е най-голямата сделка по придобиване за социалната мрежа.

Месечно WhatsApp има 450 милиона потребители. В съобщението за придобиването основателят на социалната мрежа Марк Цукърбърг определи услугата като „изключително ценна".

Чрез WhatsApp потребителите могат да изпращат съобщения през интернет, като така избягват да плащат за SMS-и. Печалбите идват от таксата за абонамент от 1 долар годишно, въпреки че потребителят може да избере да ползва и безплатната непълна услуга.

Facebook плаща 4 млрд. долара кеш и 12 млрд. долара в акции, както и 3 млрд. долара в ограничени акции за основателите и служителите, които те ще могат да продават едва след изтичането на определен срок.

Съоснователят на WhatsApp Ян Коум обяви, че ще продължи да управлява компанията „независимо и автономно", както и че ще стане член на борда на директорите на Facebook.

Цукърбърг от своя страна съобщи, че преговорите по сделката са продължили едва 11 дни, както и че според него приложението има потенциала да бъде използвано от милиарди потребители. Той също така увери, че не планира въвеждането на реклами.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе