Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Електрошокова терапия

Електрошокова терапия

Най-мощните автомобили на ток от салона в Женева

Сред безбройното множество от суперколи на автомобилното изложение в Женева имаше и такива, които не могат да ръмжат с многолитрови двигатели, но ускоряват не по-лошо от машините с 16 цилиндъра и 4 турбини. Някои от тези електрически спортни автомобили, показани на първото европейско изложение тази година, заслужават доста голямо внимание.

Rimac Concept_S

Хърватската компания Rimac Automobili, прочута с прототипа Concept_One с мощност 1088 к.с., докара в Женева нова разработка - Concept_S. "Лошият двойник" на първия суперавтомобил е с преработена аеродинамика, която увеличава прилепящата сила с 34%, освен това стана по-мощен с 300 к.с. Във всяко колело на колата е поставен по един електромотор, чиято обща мощност е 1384 к.с., а максималният въртящ момент - 1800 Нм. Двигателите в задните колела се съчетават със собствена 2-степенна трансмисия с двоен съединител, а предните агрегати работят с едностепенна. Двигателите черпят ток от батерия с капацитет 82kWh. Електрическият суперавтомобил ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,5 сек, от 0 до 300 км/ч за 13,1 сек, а максималната му скорост е 350 км/ч. Най-впечатляващото ускорение на Concept_S е до 200 км/ч - само 5,6 сек. По този показател хърватското купе оставя след себе си чудовищата с мощност 1500 к.с. Bugatti Chiron и Koenigsegg Regera.

TechRules TREV

Китайците от младата пекинска компания TechRules показаха на два прототипа (мощност 1044 к.с.) иновационната технология TREV (Turbine-Recharging Electric Vehicle). В основата й са микротурбогенератори, използвани в системи за автономно електрозахранване. Турбината от модификация AT96 може да работи както с авиационен керосин, така и на обикновен дизел или бензин, а компресорът GT96 е приспособен за употреба на биогориво. Всмуканият от турбината въздух се сгъстява и преминава в рекуператор, където се нагрява от отработените газове. След това отива в горивната камера и се смесва с горивото. Изгарящата смес развърта перките на турбината до 96 000 об./мин, позволявайки с "чудовищна сила" да бъде преобразувана енергията, която захранва батериите с капацитет 20 kWh. Поради този процес акумулаторите не са тежки и масата на суперавтомобила е едва 1380 кг. Два електромотора с обща мощност 1044 к.с. и 8640 Нм максимален въртящ момент позволяват на колата да ускори до 100 км/ч за 2,5 сек и да вдигне 350 км/ч. Разходът на гориво е едва 0,18 л/100 км, което означава, че пълен резервоар и заредени батерии осигуряват 2000 км пробег.

Pininfarina H2 Speed

Двата електромотора на прототипа Pininfarina Н2 Speed се захранват от силова установка на горивни клетки, съставена от 700 елемента. Електроенергията се изработва посредством химическа реакция между водород и кислород, което означава, че суперавтомобилът изхвърля обикновена вода. Това дава право на създателите да нарекат разработката си "най-екологично чистата спортна кола в света". Освен това творението на италианците прилича на смес от сериен суперавтомобил и спортен прототип от класа на LMP1. Електромоторите, които имат специални състезателни настройки, развиват мощност от 503 к.с. при 13 000 об./мин. Н2 Speed ускорява от място до 100 км/ч за 3,4 сек., а максималната му скорост е 300 км/ч. Италианците твърдят, че силовата установка издава уникален звук, който не прилича на никой друг - по време на безшумното каране шофьорът може да улови "шепот от света на научната фантастика".

DS E-Tence

Електрическият концептуален спортен автомобил DS E-Tence получи чертите си от своя знаменит праотец - при създаването на прототипа дизайнерите са били вдъхновени от облика на оригиналния Citroen DS. И са имали основание, защото E-Tence, изграден върху карбоново шаси, се превърна в едно от украшенията на автосалона в Женева. Изработването само на интериора е отнело над 800 часа. Прототипът получи цифрово бордно табло, 10-инчов сензорен дисплей, часовник от компания BRM Chronographes и аудиосистема Focal. Електромоторът с мощност 402 к.с. и 516 Нм максимален въртящ момент позволява на тежащия 1800 кг. спортен автомобил да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 сек. Напълно заредената батерия пък осигурява пробег от 360 км/ч. Засега французите нищо не казват за възможността тази кола да влезе в серийно производство. Главният дизайнер на проекта Бертран Данте обаче отбеляза, че E-Tence е напълно работещ прототип, а за пускането му в производство е необходимо просто да "бъде взето решение".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе