Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Джаджи "направи си сам"

Джаджи

Един от най-популярните варианти за развитието на електрониката в близко бъдеще е създаването на модулни устройства, които крайният потребител ще сглобява сам от нужните детайли, както това става например с конструктора LEGO.

Големи технологични кооперации като Google и Motorola вече обявиха намерението си да експериментират в тази посока. Самата идея за модулни цифрови устройства изглежда гениална. Сега потребителите са принудени да купуват готови джаджи с предварително вкарани набор от функции и възможности. За да изберат идеалния за себе си вариант, те трябва дълго да го търсят сред множество устройства на десетки и дори стотици производители. Защо тогава хората да не бъдат избавени от това лутане и да не им се довери сами да сглобят необходимата им джаджа? Звучи доста перспективно - купувате си не готов продукт, а определени части, от които бързо и просто ще си направите идеалното за вас устройство. Разбира се, най-перспективната цифрова джаджа, която може да бъде направена по този начин, е мобилният телефон. Потребителят има възможност сам да променя характеристиките на устройството и да ги нагажда според собствените си нужди. В бъдеще модулна архитектура могат да получат и множество други джаджи. Представяме ви четирите най-интересни варианта на модулни устройства, над които работят и доста прочути компании.

Motorola Ara

Със старта на проекта Proect Ara компания Motorola, по нейни твърдения, искала да създаде открита апаратна платформа, на основана на която всеки би могъл да конструира свой мобилен телефон с индивидуални характеристики. За основа е взета концепцията на операционната система Android на Google, пренесена от програмно ниво на апаратно. Всеки смартфон на основата на концепцията Motorola Ara ще се състои от ендоскелет и множество разнообразни модули, които могат да се добавят към него. Собственикът на устройството ще може сам да поставя процесор с нужната му тактова честота, батерия, камера, екран и т.н. Освен това при морално или физическо остаряване на някой от дадените модули, лесно ще може да бъде заменен с нов и по-съвременен. Motorola Ara не праща в историята серийните мобилни телефони. Тази концепция ще стане основа за труда на множество малки и големи независими разработчици, които ще могат да създават популярни модели смартфони, без да влагат стотици милиони долари.

Mobikoma

Още по-напред отиват авторите на концепцията Mobikoma. Тя предполага създаването на широк спектър цифрови устройства на основата на няколко модула. Всеки от елементите ще има определена функция. Като ги съедини, човек ще може да получи няколко различни устройства. Това може да бъде смартфон или таблет. Във втория случай ще бъде достатъчно да се добавят повече модули за екрана и да се премахне приемника за мобилна връзка. Стандартнитят модул Mobikoma ще бъде с размери 22 мм дължина и ширина, както и 6 мм дебелина. Във всеки елемент ще има вграден процесор и батерия, допълващи се един друг и с възможност да правят устройството по-голямо и по-мощно. При това едни и същи елементи от Mobikoma ще могат да се използват за създаването на различни джаджи, а устройствата ще могат лесно да се трансформират според текущата нужда на потребителя.

Bento

Преди няколко години компания Fujitsu вложи средства в разработването на концепция на модулен ноутбук Bento, който да обедини всички мобилни устройства на потребителя - смартфон, таблет и, разбира се, лаптоп. Bento е неголямо куфарче за съхранение на различни джаджи, интегрирани в едно цяло. Постоянен елемент от конструкцията му е само дисплеят. Всички останали части може да се добавят към даденото устройство или да се отделят. Например, като клавиатура за ноутбука Bento може да се използва таблет, а смартфонът да играе ролята на тачпад. Освен това в "приборния панел" на лаптопа може да бъде вградена слънчева батерия, обикновена батерия или хард диск.

Aspekt

Всеки фотограф носи със себе си цяла чанта с допълнителни аксесуари за камерата - обективи, филтри, батерии, зарядно устройство и т.н. С фотоапарата Aspekt обаче няма да имате нужда от всичко това. Защото устройството е модулно.

Aspekt е камера трансформър, която може да сглобявате и разглобявате многократно, като получавате необходимите технически характеристики. В основата й лежи блок с вградена матрица с резолюция 24 мегапиксела, а също така няколко бутона за управление на устройството. Всички останали елементи може да се сглобяват по модулния принцип. Например с помощта на няколко разнообразни модула, комбиниращи лещи, може да сглобите нужния ви обектив. Колкото повече детайли, толкова повече възможности и елементи за управление получава даденият фотоапарат. Главното е да се спрете със сглобяването навреме, за да не го превърнете в далекоглед или телескоп.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе