Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Джаджи за диабетици

Джаджи за диабетици

Според статистиката на Световната здравна организация около 374 млн. души са болни от диабет. До 2030 г. броят им се очаква да доближи 500 млн. На световния пазар могат да се намерят устройства, които да помогнат на тези хора в борбата срещу коварната болест.

Анализатор на кръвта iBGStar

Устройството iBGStar се появи след съвместната работа между медицинската компания Sanofi и Apple. Тя позволява да измерите нивото на захарта в кръвта. Малката по размер джаджа може да се включи към плеър или iPhone. Анализът на кръвта се прави само по една капка кръв, която се взима чрез малка ивица в долната част на устройството. Специална програма анализира получените данни, следи ги и съхранява в продължение на определено време.

Гривна глюкомер Gluco(M)

Нивото на глюкозата в кръвта и дозата необходим инсулин може да бъдат изчислени чрез специалната гривна Gluco(M), дело на изобретателя Ели Харитън. Устройството е все още прототип. То съвместява спринцовка за инжекции и, разбира се, измерва нивото на глюкоза. Джаджата събира данните от кожата на пациента и ги показва върху голям дисплей. Освен това тя съхранява измерванията, което позволява да видите как нивото на глюкозата се е променяло с течение на времето.

Електрически лепенки

На пазара се появиха ново поколение лепенки, които ускоряват зарастването на раните благодарение на електрическите си области. Една от тях се нарича HealFast, създадена специално за пациенти, болни от диабет. Диабетиците често имат хронически язви и повишено кръвно налягане, а новата лепенка е разработена така, че да решава тези проблеми. HealFast може да се използва дори само с една ръка.

Индикаторни лещи

Изследователи от университета в Акрън, Охайо, разработиха контактни лещи специално за хора, страдащи от захарен диабет. Те измерват нивото на захар по сълзите. Ако захарта не се метаболизира както следва, нивото на глюкоза се повишава, а след като установят проблема, контактните лещи променят цвета си. Така те действат като лакмусова хартия. За да може точно да се определи изменението в цвета, изследователите направили специално приложение за смартфон, което използва камерата му.

Клипс Gluos

Устройството работи много просто - прикрепяте го към месестата част на ухото и чакате, докато индикаторът не започне да мига в един или друг цвят. Ако свети в червено, нивото на глюкоза е ниско, бялото означава, че всичко е нормално, а жълтото - нивото на захар в кръвта е повишено.

Инхалатор Ninos GL

Вместо обикновените "инсулинови писалки" дизайнерът Саша Моровец предлага използването на инхалатора Ninos AS. Устройството генерира необходимото количество инсулин, което може да се контролира с помощта на специална скала. Джаджата позволява също така да съхранявате данни и да наблюдавате как протича лечението, като правите необходимите корекции.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе