Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Най-добрите коли за зимата

Най-добрите коли за зимата

Зимата у нас вече настъпи, падна и първият сняг, което принуди шофьорите, които все още караха с летните гуми, да сложат най-накрая зимните. Това обаче далеч не решава проблемите по пътищата през студения сезон. "Гуми кола не карат" е теория, използвана от голяма част от водачите. И е вярна. Естествено да се шофира през зимата при климатични условия като в България без съответните гуми си е доста рисково. Наличието им обаче не означава, че всеки с книжка ще бъде адекватен на пътя. От съществено значение са уменията зад волана на самия водач, техническото състояние на автомобила и т.н. Но все пак има и коли, които малко или много помагат на шофьора при заснежени и заледени пътища. Обикновено това са коли със задвижване на четирите колела. Също така не е задължително автомобилът да е джип или SUV. На пазара има доста предложения и от обикновени автомобили с 4х4 задвижване. Кои обаче се представят най-добре върху сняг и лед? От сайта www.askmen.com са се погрижили да представят най-успешни модела за зимата.

Audi A4 3.2 Quattro

Audi също имат сериозни традиции в производството на сигурни и през зимата автомобили. Системата Quattro също не е новост. С последните си модернизации обаче тя стана още по-добър помощник на шофьора при тежки пътни условия. Ако A4 3.2 Quattro е семейният ви автомобил, освен да изпълнява задълженията си на такъв, той без проблем ще ви донесе и достатъчно положителни емоции, ако приемате зимните пътища по-скоро като възможност за забавление, а не за опасност.

Subaru Outback

Това е модел, който наистина може вече да се счита за легенда за зимното шофиране. Outback едва ли ще изненада някого с характерното за Subaru перфектно 4х4. Освен страхотните си качества и сигурно пътно поведение колата е и изключително функционална. В нея без проблем ще съберете цялото си семейство или пък компанията и ще отидете на ски. Благодарение на Outback през цялото време ще мислите единствено за пистата, вместо да се притеснявате ще събере ли колата целия багаж и ще ви закара ли, където искате.

Volvo XC70

Много хора биха се изненадали колко добре стои на пътя Volvo XC70 и как почти по нищо не отстъпва на доста по-сериозните си събратя. Колата направо си е истински шампион през зимата. Комбито дори стандартно разполага с много системи, характерни по-скоро за големите джипове със силни офроуд наклонности. Което го превръща в много сигурен за зимата автомобил и отличен избор, ако често ви се налага да карате по трудни заснежени или заледени терени.

BMW 535xi Sports Wagon

Въпреки че не се държи точно като M5, BMW 535xi Sports Wagon разполага с много добро сцепление върху пътя и паралелно запазва качествата на X-моделите на баварците. За шофьори, които обожават да карат кола и през цялото време да се наслаждават на това, BMW 535xi Sports Wagon е колата, която ще отговори на ентусиазма им. Особено на този през зимата.

Saab 9-3 Turbo X

Добавянето на задвижване 4х4 към оборудването на Saab 9-3 го превръща в истински майстор на зимните условия. Това идва някак си естествено предвид факта коя е родината на марката и какви са там пътните условия през голяма част от годината. Неприятното е, че серията Turbo X е лимитирана и не е лесно да се добереш до някой екземпляр. Случи ли се това обаче, единственото нещо, което остава, е изборът на подходящи и издръжливи гуми, защото с тази кола непрекъснато ще ви се кара.

Subaru WRX

Subaru е една от марките, които диктуват тенденциите при семейните автомобили със задвижване 4х4. Почти всеки модел на марката би се справил без никакви проблеми върху снега и леда. А това ще донесе и голямо удовлетворение на шофьора, защото Subaru правят коли за каране, не за возене. Така дори и по-компактният WRX е прекрасен избор за кола, която ще ви донесе безотказно 4х4 и няма да ви предаде през зимата.

Mercedes E550 4matic

Освен лукс и класа лимузината на Mercedes от средния клас може да даде и много сигурно поведение на пътя. Още по-добрият вариант за зимата е вариантът със задвижване на всичко колела 4matic. При нужда системата ще прехвърли част от тягата на постоянно включения заден мост към предните колела, което с лекота ще измъкне колата от някоя по-сложна ситуация през зимата. Освен това 4matic работи изключително добре, като дори шофьорът трудно би усетил, че се включва.

MINI Cooper

Оригиналното MINI е едно малко чудо на състезателната писта дори и през зимата. Въпреки че няма задвижване на 4-те колела, автомобилът успява да впечатли само с предно предаване, ниското си тегло и електроните асистенти. Освен задължителната вече за всяка кола ABS MINI Cooper разполага още с All-Season Traction Control (ASTC), Cornering Brake Control (SBS) и Dynamic Stability Control (DSC). Последната система е истински помощник срещу недозавиване. Е, всичко това до голяма степен убива възможността да се повъртите с колата на хлъзгав празен паркинг, но при истинските пътни условия държи колата много стабилно.

Suzuki SX4

Кросоувърът на японците е изключително подходящ вариант за хора, на които често се налага да се борят със зимата по шосетата. SX4 е компактен семеен автомобил, който се предлага със задвижване на 4-те колела и то с няколко режима. Освен това и с тази много полезна екстра за зимата колата идва на много приемлива цена. Така Suzuki SX4 се превръща в един изключително практичен избор пред опцията да се чудите как да излезете от паркинга след нощния снеговалеж.

Раздадоха златните волани на Auto Bild България

На церемония в конгресен и шоу център "Рейнбоу Плаза" бяха обявени победителите в конкурса "Златен волан на Auto Bild 2013". Изданието връчи престижния приз в 7 категории - "Зелен волан", "Ванове", "Луксозен клас", "Малки и компактни автомобили", "Среден клас", "SUV" и "Купета и кабриолети". За всеки клас бяха излъчeни победители както от европейския, така и от българския вот. На събитието присъстваха висши мениджъри от автомобилния бранш, състезатели и известни личности.

В рамките на церемонията бе представен иновативният електромобил BMW i3, който грабна "Зелен волан" и у нас, и за цяла Европа. "Баварецът" пристигна специално за събитието и напусна страната минути след слизането си от сцената. Освен него двойни отличия получиха Citroen C4 Picasso и Mercedes S-класа. Те бяха отличени като първенци както за България, така и за Стария континент в категориите "Ванове" и "Луксозен клас". Останалите победители ca: в категория "SUV" - BMW X5 (Европа) и Range Rover Sport (България), "Малки и компактни автомобили" - VW Golf (Европа) и Mazda3 (България), "Среден клас" - Audi A3 Седан (Европа) и Infiniti Q50 (България), "Купета/кабриолети" - Jaguar F-Type (Европа) и BMW Серия 4 (България).

Освен традиционните "волани" беше връчена и наградата Connected Car за свързаност на автомобила, която отиде при Toyota и Lexus.

Водещ на събитието бе коментаторът на Формула 1 Атанас Марков, а негови чаровни асистентки - Мис Национален отбор по баскетбол Александра Богданска и Мис Автомобилизъм Вероника Стефанова. Сред известните личности, връчващи награди, бяха актрисата Деси Бакърджиева, съдията в X-Factor Любо Киров, изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" Румен Георгиев и др.

Бяха връчени и призове на личности с особени заслуги в света на колела. "Златен волан за инвестиции в автомобилното производство" беше даден на "Литекс Моторс". Отличие за постиженията си в автомобилния спорт получи 8-кратният рали шампион Димитър Илиев, а за инвестиции в автомобилната търговия - Стоян Желев, управител на "София Франс Ауто" и "Бавария Ауто". Борис Мареков, основател на "Мото-Пфое", взе приз за половинвековната си кариера в автомобилната индустрия.

Поне E350 бона за Carrera GT

Поне 350 хил. евро трябва да извади всеки кандидат, който иска да се сдобие с уникалното Porsche Carrera GT. За повече екстри обаче цената набъбва по-сериозно. Колата стана печално известна с това, че в такава загина актьорът от "Бързи и яростни" Пол Уолкър. Моделът, който се произвежда между 2004 и 2007 г. и от който са сглобени едва 1270 броя, е на страхотна почит сред феновете на суперавтомобилите. Колата е уникална не само заради малката си серия, но и заради редицата иновативни и уникални решения на инженерите на Porsche. Благодарение на тях Carrera GT отбелязва невероятни постижения на пътя и дори беше готвена за участие в легендарното състезание "24-те часа на Льо Ман". Проектът обаче беше изоставен от групата VW, за да не бъде конкуренция на участващото в надпреварата Audi R8, а и за да се спестят средства на Porsche за разработванeто на Cayenne.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе