Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Децибелите изпревариха конете

Децибелите изпревариха конете

"Tuning & Car Audio Show 2014" вдигна адреналина на тунингманиаците

Когато някоя кола направи впечатление на автоманиак, една от първите мисъл в главата му е: "Колко коня е?". Но че правилото има изключения се доказа безусловно на проведеното миналия уикенд "Tuning & Car Audio Show 2014", организирано от Fzone.org. Над 50 "наточени" по един или друг начин коли се включиха в състезанието и купона, който се проведе в близост до софийското село Световрачене. Всеки автомобил беше дошъл на шоуто, за да се включи в поне една от състезателните категории. А някои се впуснаха и в повече. Но не, за да си сравняват конете и мощността на двигателя, а за да си премерят децибелите. От всеки багажник, задни седалки, врати се показваха страховити високоговорители, субуфери, усилватели и т.н., на които могат да завидят поне половината дискотеки у нас.

Купонът се заформи още в събота преди обяд и не спря до края на феста в неделя, за което не попречи и излелия се на няколко пъти дъжд. Първо започна надпреварата в категорията за оптичен тунинг на автомобилите. В надпреварата се включиха 10 автомобила от всякакъв тип и клас - както екземпляри от последни модели, така и ретро ветерани на няколко десетилетия. Такъв например беше Ford Capry GT от 1968 г. на Красимир Георгиев от Пловдив. На когото не достигнаха само 3 точки, за да грабне първото място в оптичния тунинг. Той беше изпреварен от Александър Николов и неговия VW Golf 4. Който далеч не е първи приз за автомобила, печелил подобни състезания не само у нас, а и в чужбина.

Не по-малко интересно беше в другите две основни надпревари на "Tuning & Car Audio Show 2014". Десетки маниаци се включиха в меренето на децибели в т.нар. категории SQ и SPL, в които съответно се отчита качеството на звука и силата на аудио системата. От своя страна всяка категория беше разделена на няколко класа в зависимост от инсталираното оборудване. При SQ-надпреварата те бяха три - Entry, Advance и Expert. В първата победител стана Красимир Петков, който доказа, че Peugeot Partner освен да носи, може и да свири качествено. При колите от SQ Advance Милена Караджова и нейната KIA Sportage доказаха, че не е задължително да си мъж, за да печелиш автомобилни състезания. Най-оспорваната битка за качество на звука естествено беше при клас Expert. Където разликата между първия и втория беше само 2 точки. В крайна сметка първото място и купата заслужи Ивайло Хранов с неговия Mercedes SL600. И тук съвсем малко не достигна на 46-годишният Ford Capry, който доказа, че не само е уникален и красив, но и може да свири изключително качествено и беше на крачка от победата и при оптичния тунинг.

Не по-малко интересна и атрактивна както за участниците, така и за публиката, беше надпреварата в категорията за сила на звука SPL. Тук маниаците бяха най-много - 30 и мериха децибели в 4 категории. В класа с един 10-инчов субуфер първото място грабна Ахмет Ислямов, чийто Volkswagen Golf 4 изкара 138,6 децибела и с качеството на инсталацията събра общо 308,8 точки. При по-мощните аудиосистеми призът отиде при Павел Колев, който също се състезаваше с VW Golf 4. В класа с до 15-инчови субуфери първото място зае Васкен Ованезов, който събра 394,5 точки в крайното класиране. В класа без ограничения SPL Unlimited пък първа награда заслужи Антон Рунчев, чийто Ford Focus изкара 151.1 децибела и въпреки спукания преден прозорец, в крайна сметка събра 415 точки.

Естествено, както при всяко състезание, победителите си тръгнаха с купи и награди. Макар всеки от участниците да заслужава такава заради огромния труд и усилия, които е вложил в автомобила си, победителят винаги е един. Но пък освен удоволствието от участието и премерените сили с "колегите", останалите аудиоманиаци вече си имат и нови предизвикателства - следващият път те да са първи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе