Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Детройт 2014 заложи на мускулите

Детройт 2014 заложи на мускулите

Детройт. Автомобилното изложение в Детройт е сред най-очакваните подобни събития всяка година. От една страна, защото е първият салон за автомобили за годната и от него като цяло става ясно накъде ще духа вятърът поне през следващите 12 месеца.

Паралелно автоманиаците пък са жадни за премиерите и новите разработки на производителите, които традиционно са доста в столицата на американското автомобилостроене. А на тазгодишното издание на North American International Auto Show (NAIAS), както е официалното име на изложението, определено има какво да се види в посока мощни, спортни и луксозни автомобили. Интересно е също, че именно тези коли изместиха фокуса от електромобилите и хибридите, които до известна степен доминираха на последните няколко издания на автосалона в Детройт, а и по всички големи и емблематични изложения по света. Причината вероятно се крие в сериозните сигнали за излизане от кризата, които подаде през 2013 г. американският автомобилен пазар. Интересен факт е, че именно Детройт беше сред най-засегнатите от световните финансови и икономически катаклизми град в щатите и през миналата година дори официално обяви фалит.

Над 50 премиери са подготвили изложителите на автосалона в Детройт за посетителите, които се очаква да надхвърлят 750 хил. души. Естествено новите модели идват предимно от САЩ, но сериозни предложения имат и повечето от представените зад Oкеана европейски автомобилни марки и то предимно германските. Японските производители също не остават по-назад и определено имат какво да покажат на феновете в Детройт.

Вероятно сред най-интересните модели на автосалона ще бъде специалното изпълнение на американската легенда Chervolet Corvette Stingray. Тя ще се предлага официално и на европейския пазар и даже остана единственият модел на американската марка, който ще задържи присъствието й на Стария континент, след като от Chevrolet официално обявиха, че оттеглят останалите си модели и ще разчитат на продажбите на Opel. Друг не по-малко интересен модел е новият Ford Mustang. Освен с името си легендата на американските спортни коли сега предизвиква още по-голям интерес, тъй като през тази година Ford ще атакува не само местния, но и европейския пазар. А интерес вероятно няма да липсва, тъй като досега Mustang никога не е стъпвал официално на Стария континент. А в същото време от десетилетия редица маниаци, предимно от Западна Европа, но и не само, си внасят сами въпросната американска легенда само и само да могат да излязат с едни гърди напред.

Освен с Mustang от Ford ще се опитат да "възбудят" посетителите на NAIAS 2014 и с концептуалния F 150, който директно показва какви ще са тенденциите в следващия модел на най-купувания високопроходим пикап в щатите, а паралелно и най-продаван за самата марка. В отговор пък от Chevrolet извадиха на бял свят новата версия на своя пикап - Silverado. Не по-малък интерес както сред американците, така и сред европейците, ще предизвика появата на новия Chrysler 200. Моделът ще бъде и новият коз за Европа на FIAT, след като наскоро италианците окончателно придобиха цялата собственост на американския производител. Именно Chrysler беше марката, която спаси FIAT от кризата, след като тя удари сериозно продажбите им в Европа през последните 3-4 години. За възраждането на италианския концерн на пазара на Стария континент през 2014 г. се залага именно на Chrysler 200, който скоро ще бъде предложен и на европейските купувачи под марката Lancia.

Европроизводителите обаче далеч не отстъпват на американските си конкуренти и вадят доста сериозни модели. Това в особена степен важи за германските премиум марки, които традиционно са активни и на пазара в САЩ. От BMW са подготвили цял куп премиери за американските си фенове. Те започват с напомпаните версии от серия 3, подкрепени от буквичката М, минават през "новата" серия 4, както вече се казват купето и кабриолетът на базата на тройката и стигат до роудстъра Z4 и четиривратото M6 Gran Coupe. Щандът на баварците е подкрепен също и от концепта на дъщерната компания MINI - John Cooper Works. Шведите от Volvo също са приготвили изненада за американските автофенове. Моделът XC Coupe Concept подсказва на какво точно могат да разчитат в бъдеще клиентите на марката. Японските марки също показват, че са хванали вълната на най-голямото американско автоизложение. От Toyota са приготвили суперспортния концепт FT-1, за който вървят слухове, че ще се появи официално като наследник на Supra. Дъщерната луксозна марка на японците пък вади вече реалния Lexus RC-F Coupe, който няма да остави равнодушен нито един автофен. От Nissan пък опипват почвата на четиривратите купета с концептуалния Sport Sedan Coupe, който нищо чудно да се яви и като сериен модел в някой.

Всичко казано дотук обаче далеч не изчерпва премиерите и останалите интересни експонати на автосалона в Детройт. На всички тях ще могат да се насладят най-вече стотиците хиляди посетители, които NAIAS 2014 очаква между 18 и 26 януари.

Chevrolet обра наградите

Два модела на Chevrolet бяха избрани за лек автомобил и всъдеход на 2013 г. в САЩ - Corvette Stingray и Silverado. Това стана ясно в първия медиен ден на автомобилното изложение в Детройт. За последен път легендарната спортна кола спечели тази награда през 1998 г., а пикапът стана победител и преди 7 г.

За престижния приз се бореха 29 автомобила и 19 всъдехода - пикапи и джипове. На първата пресявка броят им бе намален до 12 във всяка категория, а на финала се състезаваха по 6 машини от всеки клас. Сред основните конкуренти на Corvette Stingray (6,2-литров двигател с мощност 461 к.с.) бяха седанът Cadillac CTS и хечбекът Mazda 3, а на Silverado (5,3-литров мотор с мощност 355 к.с.) - Jeep Cherokee и кросоувърът Acura MDX.

Миналогодишни автомобили на годината в САЩ бяха седанът Cadillac ATS и пикапът Dodge Ram 1500.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе