Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

SX4 S-Cross - модерен и готин

SX4 S-Cross - модерен и готин

За първи път Suzuki SX4 S-Cross бе показан на миналогодишния автосалон в Женева, но изминаха още 6 месеца преди да се появи на пазара. Времената, когато хората купуваха такъв вид коли най-вече с мисълта просто да си вземат малък и сравнително евтин джип, отдавна отминаха. Сега има много подобни модели и производителите по всякакъв начин се опитват да примамят клиентите.

Още на пръв поглед забелязвам, че новият модел доста се отличава на външен вид от предшественика си SX4. По-симпатичен, по-съвременен, по-аеродинамичен. На покрива са интегрирани надлъжни релси, има HID фарове и LED габаритни светлини. Като опция се предлага и панорамен покрив, който е първият в света с двоен отваряем дизайн. В салона също забелязвам много промени. По японска традиция отсъстват скъпите материали, но всичко е на доста добро ниво. Всички уреди за управление са на ръка разстояние от водача и проблем с интуитивността няма. Между предните седалки вече има подлакътник, който се плъзга и в кутията под него има вграден USB порт. Подлакътник с държачи за чаши пък има между задните седалки.

В сравнение с предишния модел SX4 S-Cross е станал по-дълъг със 150 мм (4300 мм) и по-широк с 1 см (1765). Колесната му база се е увеличила със 100 мм, а височината е 1580 мм. Това се е отразило на комфорта в салона, макар че заради по-добрата аеродинамика покривът е променен и съответно таванът назад е станал по-нисък. Това се отразява на пътниците, високи над 180 см. Багажното отделение е с обем 430 л, което нараства до 1269 при сгънати задни седалки.
Оборудването на автомобила е доста богато, особено в по-горните нива. Бих отличил мулти-информационния дисплей, който показва консумацията на гориво, пробега, 4WD режима. Има и индикатор за превключване на предавките за по-добра икономия на горивото. Мултифункционалният волан има бутони за командване на круз контрола и ограничителя на скоростта, както и и лостове за превключване на предавките. При нива на оборудване GL+ и GLX ще се зарадвате на двузонов климатик, аудио система, навигационна система с камера за задно виждане, предни и задни сензори за паркиране.

За тестовото шофиране избрах варианта с 1,6-литров бензинов двигател с безстепенна скоростна трансмисия CVT и задвижване 4х4. Максималната му мощност е 120 к.с. при 6000 об/мин, а максималният въртящ момент - 156 Нм при 4400 об/мин. Същият двигател върви и с 5-степенна ръчна скоростна кутия, както и само с предно задвижване. Дизеловият 1,6-литров двигател е оборудван само с 6-степенна механична трансмисия. Мощността му е същата, но при 3750 об/мин, а максималният въртящ момент - 320 Нм при 1750 об/мин. Тези, които изберат модела с безстепенната трансмисия, няма да бъдат разочаровани. Все още обаче не мога да разбера, защо японците продължават да залагат на CVT, след като има доста по-удачни опции.

Безстепенната трансмисия на Suzuki SX4 S-Cross обаче, работи много по-добре от някои японски събратя. Освен това феновете на по-активното каране може да се възползват от лостовете на волана, които, благодарение на седемте виртуални предавки позволяват по-добър контрол на ускорението. Какво да кажа за поведението на пътя? В завоите новият кросоувър е предсказуем, а като се има предвид високият му център на тежест, бих казал, че се държи отлично - никакви накланяния и изненади. Заради задната торсионна греда на неравен път купето се тресе малко повече от очакваното, но на гладка повърхност нямате никакви проблеми. Въпреки, че това все пак си е основно градски автомобил, смело може да се пробвате и извън асфалтираните пътища. На първо място, за това ми помага клирънсът, който в зависимост от версията е 175-180 см. На второ, SX4 S-Cross е оборудван с новата AllGrip 4WD технология. Тя предлага четири режима на шофиране, които се избират чрез въртящия се превключвател на централната конзола - автоматичен, спортен, за сняг и със заключен диференциал. Като добавим и доста богатия избор на опции (освен споменатите бих обърнал внимание на функцията за контрол при изкачване и системата за следене на налягане в гумите), новият кросоувър на Suzuki определено ще ви зарадва. Освен това не бива да се забравя и икономичността му - разходът варира от 4,4 л/100 км за дизеловия двигател с ръчна скоростна кутия и предно задвижване до 5,9 л/100 км за бензиновия със CVT и 4х4. Цената на SX4 S-Cross у нас започва от 27 690 лв. с ДДС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе