Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Най-чаканите джаджи през 2015 г.

Най-чаканите джаджи през 2015 г.

Настъпилата 2015 г. обещава не само обновяване на флагманите, но и появата на нови устройства и завръщането на стари приятели. Така например Nokia се връща на пазара с таблета N1, Apple започва продажбата на първия си "умен" часовник, а Oculus най-сетне ще пусне в продажба своите очила за виртуална реалност.

Apple Watch

Първият "умен" часовник на Apple, който бе представен още през септември 2014 г., трябва да се озове върху китката на потребителите в първата четвърт на тази година. Тази джаджа може да бъде наречена първият истински нов продукт, който компанията от Купертино показа след смъртта на своя основател Стив Джобс. И първият от дълго време продукт, лишен от буквата "i" в началото на името си. Apple Watch работи под модифицираната платформа на iOS. Което означава, че един от методите за управление на часовника ще бъде гласовият асистент Siri. Основното управление обаче ще се извършва от сензорния екран (38 или 42 мм) и въртящата се "коронка" вдясно на часовника.

Nokia N1

Този планшет може да бъде включен както сред най-очакваните устройства, така и в категорията "Завръщане на годината". Съдете сами - компанията, която продаде на Microsoft подразделението си за мобилни устройства, внезапно "изстрелва" на пазара точно такова. При това съвсем нетипично за себе си. От техническа гледна точка андроид таблетът Nokia N1, който всъщност вече се появи на пазара, дори не е никак лош: процесор Intel Atom Z3580 с тактова честота 2,3 GHz, 2GB RAM, 8MP задна и 5MP фронтална камера, а също така напълно нов micro-USB вход Type-C. Самият таблет доста прилича на iPad mini. Любопитното е, че се произвежда от Foxconn, която отдавна е партньор на Apple.

Samsung Galaxy S6

Южнокорейската компания Samsung по удивителен начин повтаря Microsoft с тенденцията й да прави добри продукти през година. Така например много добри се оказаха флагманите с четни номера: Galaxy S2 и досега е една от иконите в андроидния свят, а Galaxy S4 може да разтопи сърцето и на най-бесния критик на компанията. Galaxy S6, който най-вероятно ще бъде представен на Световния мобилен конгрес в Барселона в началото на март, би трябвало също да заеме мястото си сред тях. Още повече че Galaxy S5 се оказа, меко казано, не най-сполучливото устройство на компанията и дори се продаваше по-зле от предшественика му. От техническа гледна точка трудно може да очакваме изненади. Най-вероятно джаджата ще бъде с процесор Qualcomm Snapdragon 810 (или аналогичния Samsung Exynos), с QHD-дисплей и 4GB RAM. Твърди се, че корпусът на смартфона ще получи метална рамка, както Galaxy Note 4, Galaxy Alpha и в новите A3 и A5.

Microsoft Lumia 1030

През 2012 г. Nokia смая всички критици, когато показа смартфон с феноменалната PureView камера с резолюция 41MP. Година по-късно тя използва опита си и демонстрира Lumia 1020 със същата камера, но вече под Windows Phone. След като Microsoft купи мобилното подразделение на Nokia, американският гигант наследи всичко от финландците в сферата на мобилните камери. През 2014 г. обаче компанията така и не показа своя нов фотофлагман и най-вероятно отложи дебюта му за настоящата есен. Ако се съди по снимките, които се появиха в интернет, смартфонът ще получи метален корпус и сходен с предшественика му дизайн. Подробности за техническите характеристики, както и за параметрите на камерата обаче все още няма. Може да се предположи само, че Lumia 1030 вероятно ще стане едно от първите устройства, работещи под новата мобилна версия на Windows 10.

Oculus Rift

Очилата за виртуална реалност Oculus Rift отдавна са еталон за всички устройства от този сегмент. И при това, че досега са пуснати само три версии за разработчици, предназначени най-вече за усъвършенстване на технологията. Има всички основания да се смята обаче, че крайната версия на очилата за масовия потребител трябва да се появи тази година. Всъщност продукт с маркировката Oculus може да бъде купен още сега. Това са очилата за виртуална реалност Samsung Gear VR, които южнокорейският гигант разработи заедно с американския стартъп. Още един аргумент в полза на това, че няма да чакаме още дълго за крайния продукт Oculus Rift.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе