Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Бъдещите смартфони - по-големи и по-здрави

Бъдещите смартфони - по-големи и по-здрави

Сигурно сте чували този виц: "2020 г. Двама приятели се срещат, единият носи на гърба си врата. "Каква е тая врата, дето си помъкнал?", пита го другият. "Това не е врата, а новият Samsung Galaxy 35", отговаря му онзи".

Засега тенденцията при смартфоните е точно такава - екраните им продължават да се увеличават. Разбира се, смартфон с размерите на врата едва ли ще влезе в масова употреба, но пък и никой не се наема да предскаже докога увеличаването на екраните ще продължи. На Световния мобилен конгрес в Барселона в края на февруари отново бяха начертани тенденциите при смартфоните, а от Yahoo Tech предлагат обзор по темата.

Eкран

През 2011 г. Samsung Galaxy S2 имаше 4,3-инчов дисплей. На следващата година екранът на Galaxy S3 стана 4,8 инча. Миналата дисплеят на Galaxy S4 се увеличи до 5 инча. Тази тенденция се наблюдава и при останалите производители на смартфони - Sony, LG и Nokia показват телефони с все по-големи екрани. Дори Apple увеличи размера на дисплея на своя iPhone и се очаква тенденцията да продължи и тази година.

Здравина

Една нова тенденция при смартфоните е акцентът върху устойчивостта им. Galaxy S5 е прахо- и водоустойчив. Z2 смартфонът на Sony е също прахоустойчив и водоустойчив и може да го използвате, за да заснемате видео под водата. А по време на мобилния конгрес в Барселона компания Drywired показа устройство, което чрез газ нанася тънко водозащитно Nano покритие върху всеки телефон или предмет. Газът прониква и в телефона, като покрива и електрониката с Nano водозащитен слой. По този начин смартфонът може да издържи без проблем под вода.

Камера

Компании като Apple, Nokia и Samsung наблягат на качеството на техните камери над всяка друга функция. Тази битка доведе до някои наистина отлични камери върху задната страна на смартфоните. От функцията за бърз фокус на Galaxy S5 до възможността за запис на видео с висока 4K резолюция при Z2. Камерите ще стават още по-добри през 2014 година, обещават всички производители.

Свързване

Много компании вече са разработили т.нар. умни часовници. Те се свързват със смартфона чрез Bluetooth и известията се показват върху екрана на часовника. В Барселона Samsung показа за първи път три смарт часовника. LG пък обяви, че тази година ще пусне в продажба една такава джаджа. Носят се слухове, че HTC и Apple също работят по свои модели смарт часовници. Sony, Huawei и куп по-малки фирми също ще се опитат да се наложат на този пазар. Така че ако искате часовник, който да може да се свързва с вашия телефон, ще имате богат избор.

Отключване

Четирицифреният код за достъп до смартфона започва да се превръща в отживелица. Най-новите модели на двата най-популярни производители на смартфони в света - Galaxy S5 и iPhone 5s, се предлагат със сензори за пръстови отпечатъци за отключване и заключване на телефона. За да ги отключите, ще трябва да използвате своя уникален пръстов отпечатък. Носят се и слухове, че следващият смартфон на Samsung ще има скенер на очната ябълка.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе