Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Apple показа новия iPad Air

Apple показа новия iPad Air

Сан Франциско. Apple разкри новия таблет iPad Air, който е по-тънък от предишната версия.

9.7-инчовият компютър е 7,5 мм дебел и тежи 0,45 кг, което според фирмата е най-лекият нормален размер таблет на пазара. Той се захранва от същия чип A7, който се изполва и в iPhone 5S.

Пускането на новите продукти идва в момент, когато някои анализатори предполагат, че Android на Google е на път да изпревари iOS на Apple като най-разпространената платформа за таблети.

Apple също обяви нова версия на своя iPad Mini. 7,9-инчовият екран е обновен и предлага резолюция от 2048x1536 пиксела.

В допълнение фирмата заяви, че най-новата актуализация на последнaта й операционна система ще се предлага безплатно на клиентите.

За разлика, пълната версия на Windows 8.1 се продава за около 150 евро. Базираният на Linux Ubuntu също се предлага безплатно.

Компанията изглежда се е насочила към демонстрация на възможностите на таблетите със софтуерните услуги и допълнителните аксесоари за тях.

"Не всички виждаха смисъла от нашия iPad, когато го представихме. Някои смятаха, че нетбуците са по-добри. Някой помни ли нетбуците?", обяви изпълнителният директор на Apple Тим Кук. Вече компанията е продала 170 млн. таблета по света и го обяви като един от най-важните и революционни свои продукти. "Вече дори тези, които се съмняваха, правят таблети", допълни той.

Новият iPad e "най-голямата стъпка в реализирането на визията ни за мобилни компютърни устройства", коментира вицепрезидентът на Apple Фил Шилер. Новият iPad вече ще се казва iPad Air. Той е по-тънък и лек (7.5мм), по-мощен. Той запазва 9.7-инчовия си Retina дисплей, но е с по-тънка рамка около екрана си. Таблетът ще използва 64-битовия А7 процесор, който направи дебют с iPhone 5s, както и част от останалия хардуер на смартофна като копроцесора М7.

Таблетът ще разполага с 5МР iSight камера, Full HD камера на предния панел, два микрофона. Батерията ще осигурява 10 часа работа с едно зареждане. Таблетът ще стува $499 за 16GB версия с WiFi, но няма да се предлага сензор за пръстови отпечатъци. iPad 2 ще продължи да се продава срещу $399 за 16GB версия, тъй като според Шилер има много потребители, които искат такъв таблет. Таблетът ще се предлага и в България от 1-ви ноември т.г.

iPad mini също бе обновен. Компактният таблет очаквано получава Retina дисплей с по-висока резолюция. Диагоналът на екрана си остава 7.9 инча. Резолюцията е 2048х1536, колкото е и на iPad Air и на предния модел на iPad. Новият iPad mini също ще използва процесор А7. Таблетът ще струва $399, като първото поколение ще се продава срещъу $100 по-малко. Продажбите ще започнат "по-късно през ноември".

Таблетите ще се предлагат и с богата гама допълнителни аксесоари. Apple представи нови калъфи за тях, които ще струват $39. Кожен калъф ще струва $79 за iPad Air и с $10 по-малко за iPad mini.

Обновени бяха пакетите приложения iLife и iWork, които целят да повишат ефикасността на работа с мобилни устройства. Те обхващат широк спектър от възможности като редакция на видео, аудио и снимки, различни документи, презентации.iLife вече също ще се предлага безплатно, но с покупка на ново Apple устройство.

Компанията обяви и че вече предлага над 1 млн. приложения в своя онлайн магазин за iOS устройства. 4750 хил. приложения са специално разработени за iPad. Тя запазва първенството пред конкурентите си в тази сфера и има най-голямо разнообразие от софтуер.

Apple представи и серия малки обновления за операционната си система Mac OS X Mavericks. Резултатите от нея са повече вградени приложения с по-широк спектър възможности и значителна оптимизация в метода на работа на софтуера, която увеличава времето на работа на батерия за лаптопите. По-голямата новина при Mac OS X Mavericks е, че платформата вече ще се предлага безплатно.

Компанията обнови и своите лаптопи. 13-инчовият MacBook Pro вече е по-лек и тънък. Той използва последното поколение Intel Haswell процесор с Intel Iris графичен контролер и ще издържа до 9 часа на батерия. Оперативната памет е 4GB, а дисковият капацитет 128GB SSD. Запазва се и Retina дисплеят. Цената на новия MacBook Pro ще започва от $1299 с $200 по-малко от предходния модел.

15-инчовият MacBook Pro има още по-мощен хардуер от последното поколение на Intel. Ще се предлага и видео карта на Nvidia. Животът на батерията е до 8-часа. Обновени са и останалите модули като WiFi, Thunderbolt. Цената на новия лаптоп ще започва от $1999.

Дебют направи и настолният компютър Mac Pro. Алуминиевият корпус е с един вентилатор вместо с 8 както предишния модел. Той е значително по-малък от предшественика си и ще е с много по-мощен хардуер. Mac Pro ще има Intel Xeon E5 процесор с версия до 12 ядра. Ще се предлага до 64GB DDR3 ECC оперативна памет. На разположение ще има две AMD FirePro графични карти с до 12GB памет. За съхранение на данни се използва Flash, като ще може да има до 1TB. На линия е и Thunderbolt 2 за свързване на допълнителен хардуер. Цената на MacPro ще започва от $2999.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе