Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Агресия и стил от новата Fiesta

Агресия и стил от новата Fiesta

По-компактните автомобили са все по-търсени на автопазара. От една страна, повечето дами предпочитат именно този тип заради по-малките размери и лесното им паркиране. От друга обаче, все повече господа се насочват към тези возила както заради по-голямото удобство в града, така и заради по-ниските разходи за гориво.

На което всички обръщат сериозно внимание с всяка изминала година заради продължаващата икономическа криза, поскъпването на горивата и т.н. Производителите на автомобили също се съобразяват с тенденциите и правят този клас коли все по-практични, по-удобни и функционални, а и постепенно вкарват в тях лукса от по-големите им събратя. Точно това се е случило и с новия Ford Fiesta. Качествата му вече бяха оценени от критиците, които му присъдиха титлата "Дамски автомобил на годината".

Първите впечатления от визията на Fiesta след фейслифта е, че тя е станала доста по-агресивна. Това личи най-вече отпред, където преместената по-нагоре огромна трапецовидна решетка и новият капак придават доста "по-напомпан" вид на колата и директно зачеркват миловидната визия от първоначалния вариант на настоящото поколение. Отстрани обаче почти няма промени в дизайна и Fiesta си остава много елегантна. Отзад дизайнерите са запазили всичко както си беше, но май изобщо не са сбъркали, тъй като автомобилът изглежда много стилно и съвременно. Поне за мен.

В интериора също няма особено големи промени, но доброто впечатление си остава. Линиите са меки, а преминаването от елемент в елемент става много плавно. Също така самите използвани материали са на много високо ниво и дори напомнят на тези в премиум сегмента. Което директно изпраща Fiesta много напред спрямо някои конкуренти, в които са използвани доста по-евтини и "дървени" материали. Иначе купето, въпреки че е на автомобил от малкия клас, е доста комфортно и удобно дори за мъже. Това важи както за местата на шофьора и пътника, така и за задните седалки. Колата си има много добра стерео уредба, която разполага с USB и AUX входове, Bluetooth за "свободни ръце", синхронизация със смартфон и др. В подлакътника пък ще намерите огромна за класа жабка. Към която имам лека забележка, че е изтеглен доста назад и не върши напълно работата, за която е предназначен.

Относно возията смело мога да кажа, че тя е много комфортна и същевременно стабилна. Дори и при 180 км/ч по магистралата Fiesta се държи много здраво за пътя и по никакъв начин не натоварва шофьора и не подсказва, че може да стане нестабилна. Качества, които също напомнят на тези от премиум автомобилите от класа на Fiesta. Доста добри думи мога да кажа и за двигателя. Тестваната от мен кола беше оборудвана с бензиновия 1,0 EcoBoost, който за 2012 и 2013 г. спечели титлата "Двигател на годината". Личното ми мнение е, че във Fiesta той е най-точният избор, съчетаващ достатъчно мощност и нисък разход на гориво. Дори и при по-слабия вариант със 100 к.с. (моторът се предлага и с мощност от 125 к.с.) колата е суперпъргава. Особено в града шофьорът зад теб спокойно може да се загледа дали пък някъде по задния капак не стои емблематичната "значка" ST, характеризираща по-спортните Ford-ове.

Е, няма я, но пък и без нея EcoBoost-ът се справя отлично с купето. Същото важи и за разхода. Направих си експеримента да покарам 50-ина км градско в пиковите часове с големите задръствания, а при всяка, дори и малка възможност, натисках педала до долу. Резултатът - колата просто не иска и не иска повече от 9 на 100. Дори и с това каране и 350 км магистрала с висока скорост в края на теста компютърът показваше среден разход от 6,5 на 100. При спокойно каране на извънградско той безпроблемно ще покаже и под 4, който по каталог е 3,7. Всички тези неща ме карат да заключа, че новата Fiesta е отличен избор не само за градски автомобил. Това му качество се засилва и от цените. За базовата версия те започват от 19 990 лв. В момента обаче текат 2 промоции. При едната цената пада на 18 100 лв. В другия случай при лизингова схема Fiesta се предлага срещу първоначална вноска от 1200 лв., към които се получава и подарък - ваучери за гориво за 7000 км. Задръстена с екстри и глезотийки пък, колата може да струва максимум 35 300 лв. с ДДС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе