Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

3008 не се плаши от никакви пътища

3008 не се плаши от никакви пътища

Наред със SUV-ата, всяка година сред шофьорите все повече популярност трупат и кросоувърите. Тези коли наистина са изключително практични и комфортни, а в повечето случаи дори по-проходими от стандартните седани и комбита. Когато пък се наложи да тръгнете на път с цялото семейство или с половината офис, те са незаменими. В тях има място за почти всичко, особено при по-големите екземпляри. Наложили ви се да превозите по-обемист багаж или товар, модифицирането на задните седалки осигурява обем почти колкото на пикап. Затова и много хора, на които често се налага да поемат на дълъг път с повече пътници или пък да прекарват големи багажи, предпочитат да се доверят на някой кросоувър. Макар че се появи сравнително наскоро - през май 2009 г., Peugeot 3008 стана една от емблемите в своя клас. И има защо. Наскоро колата претърпя сериозен фейслифт, получи нови и иновативни оборудвания. Което нямаше как да не се случи предвид динамиката в автомобилния бизнес.

Визуално новото Peugeot 3008 доста сериозно се отличава от първия модел, особено в предната си част. На практика фейслифтът е в крак с последните екстериорни решения на марката и носи почти всички отличителни черти на "лъвчетата" от най-новото поколение. Така колата вече има типичните за братчетата си форми на фаровете, радиаторната решетка и т.н. Отзад промените са по-слабо забележими и се отнасят предимно към светлините, които са с леко изменена форма спрямо първия модел, но пък вече са оборудвани с LED технологията.
Промените в интериора също са козметични, което обаче изобщо не прави новата 3008-ца по-малко модерна. Комфортът за водача е на много високо ниво, което се отнася както за самата седалка, така и за цялото оборудване и разположението на уредите около кокпита. Сред най-полезните новости е парктроникът, който вече измерва достатъчно ли е разстоянието, за да паркирате успоредно на платното между други коли. Необходимо е само да спрете до мястото и да подадете мигач в същата посока и колата сама преценява ще може ли да се събере, без да "цунка" бронята на другите. Едва ли ще бъде изненада за някого, че автомобил от този клас разполага освен със стандартна жабка и с още една пред коленете на водача. Под централната конзола обаче вече се крие нещо впечатляващо. С отварянето на подлакътника там се разкрива огромно пространство за всякакви вещи, бутилки и какво ли още не с обем от цели 13,5 л. Друго нещо, което много ми допадна, бе прозрачният дисплей, който излиза над таблото на нивото на очите. Така по време на движение шофьорът се информира за скоростта и данните от темпомата, без изобщо да отклонява погледа си от пътя.
Истинското удоволствие обаче се намира зад скоростния лост. Там е бутонът Grip Control, чрез който водачът може да настрои окачването и системите за контрол на сцеплението за различни условия и настилки. За щастие, успях да изпробвам почти всичките му възможности. Първоначално времето беше добро и карах в нормален режим. В един момент обаче заваля лапавица и пътната настилка стана доста хлъзгава. Реших, че сега е моментът да изпробвам съответната функция. Резултатът беше впечатляващ - колата наистина осезаемо промени поведението си, след което се чувствах изключително сигурен на пътя. На следващия ден ми се отдаде възможност и да покарам извън асфалта върху хлъзгав чакълест път. След избора на съответния режим, 3008 се справи доста добре с предизвикателството. Същият резултат последва и върху неравна полукална поляна. Там колата се държеше почти като 4х4. Да, почти, защото този автомобил няма задвижване на четирите колела. Въпреки това поведението му беше далеч над възможностите на кола с предно задвижване. Благодарение на Grip Control-ът обаче това почти не се забелязва.
Естествено, за добрия резултат при каране извън асфалтовите пътища се изисква и по-сериозен двигател. 3008-ата, която тествах, бе оборудвана с 2-литров дизелов HDI с мощност 150 кончета. Последните определено му бяха абсолютно достатъчни, за да се справи с всяко предизвикателство. Паралелно моторът прави колата и доста пъргава въпреки по-сериозното й тегло. В същото време е сравнително икономичен. Според заводските характеристики с този мотор средният разход е 5,3 л на 100 км. При мен резултатът бе 5,7, което обаче си е добро постижение, при положение че редовно се възползвах от всички кончета под капака.
Друг много приятен елемент в новата 3008-ца е прозрачният панорамен покрив с електроуправляема щора, който идва като естествено продължение на огромното предно стъкло. Удоволствието от него изпитват в много по-голяма степен пътниците отзад, отколкото шофьорът и "навигаторът" до него. Освен от прозрачния покрив, комфортът на пътниците отзад се повишава и от подвижните слънцезащитни щори на прозорците. Когато са вдигнати, те почти изцяло изолират от външните гледки и пътниците могат да се съсредоточат върху небето, необезпокоявани от нищо от двете им страни. Ако все пак искат да се поогледат, с едно движение щорите се прибират в корите на вратите и от тях почти не остава помен. Отделно, те разполагат и с подвижен подлакътник с гнезда за чаши, което внася допълнителен комфорт. Зад този подлакътник има и отвор към багажника, благодарение на който спокойно може да превозите няколко комплекта ски. Стигаме и до багажника. Естествено, за този клас коли той е с доста голям обем - 512 л. В същото време дъното му е подвижно и може да се регулира на 3 нива. Само с дърпането на лостче облегалките на задните седалки падат автоматично, а обемът се увеличава до 1604 л. Освен това на лявата стена има безжично фенерче, с което може да осветите необходимото пространство около колата. Вратата на багажника пък се състои от 2 части. Горната се отваря стандартно заедно с прозореца. При необходимост долната също може да се отвори и да се изравни с пода. Сериозният плюс на този елемент при 3008 е, че издържа натоварване от цели 200 кг. Така при необходимост може без притеснения да се катерите по него с цялата си тежест или пък просто да го използвате за пейка, за да се полюбувате на някоя приятна гледка заедно със спътника си.
Освен всичко друго новото Peugeot 3008 у нас се предлага и на доста атрактивни за кола с толкова възможности цени. При базовата версия те започват от 40 357 лв. с ДДС. Изпробваният от мен автомобил с всичките му екстри и глезотийки в момента се предлага на промоционална цена от 46 961 лв. при стандартна от 55 249 лв. Освен това Peugeot 3008 разполага и с модификации с хомологация N1, което пък е доста стимулиращо за бизнес клиентите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе