Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

През 2025 г. хладилникът ще поръчва храна

През 2025 г. хладилникът ще поръчва храна

София. През 2025 г. магазинът ще ни открива навсякъде и ще предвижда какво искаме да купим. Това е очакването на световноизвестния футурист д-р Патрик Диксън, който днес е в София.

Лидерът на пазара на потребителско кредитиране в България - БНП Париба "Лични Финанси", покани д-р Диксън да изнесе презентация пред представители на над 2 600-те бизнес партньори на компанията – собственици и топ мениджъри на някои от най-големите търговски вериги, онлайн магазини, производители и др. Целта на събитието е д-р Диксън да сподели своите прогнози, визии и идеи за бъдещето и така да помогне на търговските партньори на компанията да изработят своите дългосрочни стратегии и да допринесе за ръста на техния бизнес.

Патрик Диксън е определян от „The Wall Street Journal" като Гуруто на глобалната промяна. Той е един от водещите световни авторитети по отношение на бъдещите глобални тенденции и консултира огромен кръг от бизнес сектори и клиенти, включително и компании от „Fortune 500" като IBM, Google, Microsoft, HP, PricewaterhouseCoopers и др. Д-р Диксън е високо ценен говорител на топ корпоративни събития в целия свят и е изнасял презентации, прогнозиращи далечното бъдеще, пред аудитории от 53 страни. Във времена, когато технологиите променят света всеки месец, той дава прогнози за десетилетие напред, които помагат на големи бизнес организации и дори цели браншове да изградят своите дългосрочни стратегии за развитие.

Д-р Диксън е и преподавател в МВА програмите на 7 от най-реномираните бизнес училища в света и е автор на 15 книги, сред които бестселърите „Futurewise", „Building A Better Future" и „Sustainagility". „The Times" го определя като „Един от 20-те най-влиятелни бизнес мислители на нашето време".

По време на презентацията си в София д-р Диксън заяви, че основните двигатели на бизнеса в следващото десетилетие ще бъдат онлайн бумът, мобилният маркетинг, забавното пазаруване (leisure retailing) и най-вече фокусът върху клиента. Според него тези промени ще бъдат жизнено важни и само тези, които успеят да се адаптират успешно ще оцелеят в бъдещата бизнес среда.

Пет секунди да спечелим клиента

Д-р Диксън разясни, че „Неизбежният онлайн бум ще доведе до бърз ръст на електронните търговци, които нямат реални магазини. Основното предизвикателство пред търговските сайтове ще бъде пестенето на времето на хората. В бъдеще всяка секунда ще е от значение и компаниите, които губят времето на хората, ще изпаднат от пазара, освен ако не предложат много ниски цени. Дори и в момента някои сайтове губят до 95% от бизнеса си за по-малко от 5 секунди."

С развитието на интернет търговията се очаква и развитие на агрегаторните сайтове, които ще помагат на хората да сравняват офертите на различните търговци за сходни продукти или услуги. По отношение на цените на стоките, д-р Диксън предвижда, че ще наблюдаваме две противоположности: повечето хора ще търсят основно бюджетни продукти, но ще има и сегмент от клиенти, които ще плащат значителни суми на премиум търговци в замяна на ексклузивност, лукс, уникалност и изключително качество."

Друга основна тенденция ще бъде развитието на мобилния маркетинг. В бъдеще той ще открива локацията ни и ще бъде интелигентен и мултиканален. Офертите ще пристигат на мобилните устройства на хората и ще ги насочват към най-близкия магазин, предвиждайки следващите им стъпки на основата на предишното им поведение като купувачи. Това ще доведе и до бърз ръст на безжичните плащания. Д-р Диксън очаква, че така телеком компаниите ще се опитат да завземат пазарен дял от банките при контрола на този метод на разплащане.

Точките за контакт между клиентите и електронните търговци ще бъдат жизнено важни за бъдещето на търговията. Те ще се развиват не само като допълнение към онлайн магазините, но и към реалните магазини и ще осигуряват помощ при целия процес на покупка – поръчка, потвърждение на плащането, проследяване на доставката и т.н.

Компания и клиент – лични приятели?

Всички тези тенденции водят до най-голямото предизвикателство за бизнеса в бъдеще – фокусът върху клиентите. Само тези, които успеят да адаптират подхода и стратегията си, ще бъдат успешни участници на пазара и ще генерират печалба.

България 2012: След 40 годишна възраст фризерът измества мобилните устройства

Някои от тези иновации си прокарват път още от днес. Например, БНП Париба "Лични Финанси" - България, внимателно изучава своите клиенти и събраните данни помагат на маркетинг екипа на компанията да предложи оферти за кредит, съобразени с проектите и нуждите на хората.

Обобщените и анализирани данни за близо 1.2 милиона клиенти показват някои интересни тенденции. Според проучване за 2012 г., след 50- годишна възраст българските жени имат водеща роля при вземането на решение за покупка на изплащане със стоков кредит JetCredit. Преди тази възраст мъжете са двигател на покупките. В диапазона 18-40 години най-търсените стоки на изплащане са мобилни устройства като лаптопи, таблети и смартфони, телевизори. След 40 годишна възраст мобилните устройства се изместват от фризера и спортните терапевтични стоки, които се избират от дамите.

Според данните от проучването автомобилни газови уредби на изплащане се купуват основно през интернет.

Проучването показва също, че стокови кредити все още се отпускат основно в магазините (над 90%) и, че българите предпочитат да видят и тестват продукта преди да го купят. Все пак, въз основа на ръста от 13% на онлайн молбите за покупка на изплащане през първата половина на 2013 г., експертите на БНП Париба Лични Финанси, България очакват бърз ръст на онлайн продажбите на стоки на изплащане.

В бъдеще дигитални стени ще променят гледката ежедневно

Какво ще търсят хората в бъдеще е във фокуса и на най-голямата компания за потребителко кредитиране в Европа BNP Paribas Personal Finance. Нейните експерти проучиха кои иновативни стоки за дома ще бъдат част от ежедневието ни през следващото десетилетие. Сред тях са:

• следващо поколение хладилник, който ще може да поръчва храна;

• компактен 3D принтер;

• ново поколение роботи-лични асистенти;

• дигитална стена, която лесно ще променя интериора по поръчка;

• куче робот, което ще бъде с интуитивно развитие;

• ендоскопска капсула, която ще позволява медицински прегледи от разстояние и др.

Въпреки, че тези иновации изглеждат като научна фантастика, много от тях вече имат прототипи и ще бъдат част от нашето бъдеще.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе