Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

"Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество"

Граждани, близки и потомци на загиналите в Тутраканската епопея през 1916 г. от цяла България се събраха днес да отдадат почитта и признанието си към героизма им и да се поздравят за Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Заупокойна панихида за загиналите пред фортовете на Тутраканската крепост отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум в съслужение със свещеници от епархията.

В Националния възпоменателен събор "99 години Тутраканска епопея", който се проведе в Мемориален комплекс "Военна гробница-1916 г." край тутраканското село Шуменци участваха областният управител на област Силистра Стоян Бонев, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, делегация от румънската община Кирнодж водена от зам.-кмета Йон Щефан, делегация от Констанца водена от Ремус Маковей - председател на асоциацията "Култ към героите", филиал Констанца, представители на военните окръжия в Силистра и Търговище, на Родолюбивия комитет "Крум Страшний" от Шумен и дружество "Традиция" - Силистра и военна част от Шумен.

"България няма да ни прости, ако раздирани от политически страсти останем равнодушни към паметта на онези, които тръгнаха на война със скъсаните бричове, към паметта на онези, които мъкнеха по дългите фронтови пътища измачканите си шинели, към паметта на онези, които въпреки всичко, победиха! Те победиха!" - каза в словото си кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Венци на признателност бяха поднесени пред обелиска, на който на четири езика - български, румънски, немски и арабски е изписано "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество".


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе