Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Фолклор от три континента завладява Велико Търново

Фолклор от три континента завладява Велико Търново

Фолклор от три континента завладява от днес Велико Търново. В 25-ото издание на Международния фолклорен фестивал своето песенно и танцово изкуство в безплатни за публиката концерти ще представят близо 400 изпълнители от 10 ансамбъла от Индия, Колумбия, Китай, Конго, Хавай, Турция, Грузия, Унгария и България. Българското национално радио е медиен партньор на фестивала.   

 Велико Търново отново е фолклорна сцена и посреща юбилейното 25-о издание на Международния фолклорен фестивал. Той е едно от най-обичаните и чакани събития през лятото в старопрестолния град и по традиция е акцент в културния календар на Велико Търново, защото има развитие и надграждане, поясни Нелина Църова, директор на общинската дирекция по култура и туризъм: 

„Отново са ни подготвили една невероятна феерия от красота, от музика, от приятелство. Само позитивни преживявания и хубави емоции. Всъщност за това си го обичаме фестивала и затова си го очакваме с огромно нетърпение“.  

Тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал е под надслова „Приятелите ще останат приятели“. Негов организатор неизменно за 25 години е Националната секция на България за ЦИОФФ в партньорство с Община Велико Търново, а БНР е медиен партньор на събитието.  

„За тези години ние сме поканили 292 ансамбъла от 116 държави от пет континента и 236 български. Публиката до сега е била около 620 хиляди зрители с изнесени 640 концерта за този период. Фестивалът още през 2000 година беше удостоен с най-високото звание на ЦИОФФ – „Международен фестивал на ЦИОФФ“, което от над 1000 фестивала, които се провеждат по света, само 233 имат като статут обявени фестивали“, 

разказа председателят на ЦИОФФ-България Емил Павлов. Тази година на фестивалната сцена в летния театър във Велико Търново и в изнесени концерти в Добрич, Силистра и Разград своето изкуство ще представят състави от Ню Делхи, Индия, грузинците от Тбилиси, Пекинската танцова академия от Китай, фолклорна група от Колумбия. За първи път ще се представи музикална фамилия от Хавай. Ще има балетна формация от Конго. От Унгария идват два състава на българските общности, а домакините ще бъдат представени от ансамбъл „Искра“ и от децата от ансамбъл „Търновче“.  

Международният фолклорен фестивал има и своята почетна книга, разказа Емил Павлов: 

„Всички ансамбли, които са участвали в нашия фестивал, са дали своите пожелания, своите отзиви в тази книга, в която, не зная как тогава сме я правили, но останаха страници само за тази година. Смятаме да започнем да направим нова за следващите 25 години, така че пак да бъдем заедно. Една култура, една ценност, която влиза в културата на всеки един от нас. Не можем да обиколим света всички, по-добре светът да дойде при нас. Да го представим. Нещо ново и ново“. 

Най-малкият и най-възрастният участник във фестивала тази година идват от Хавай от групата на Джо Ахуна, разказа директорът на фестивала Стиляна Йоргова. Организаторите на фестивала се запознават с него на конгрес на ЦИОФФ преди пет години, когато възрастният хаваец разказва за идването си в България по студентски обмен. 

„Той изпя българския химн на български език, когато разбра, че сме от България. Мисля, че ще бъде голям подарък за търновската публика, ако го направи от сцената на неговата укулеле, малката хавайска китара. Той води със себе си децата, внуците. Те са около 60-70 човека, за нас е подбрал 18 с изключително атрактивна програма“.  

По предложение на БНР догодина, след сегашното 25-о юбилейно издание на фестивала, в мащабна изложба ще бъдат показани всички подаръци, които съставите са дали на организаторите и на община Велико Търново, което още веднъж ще доведе света при великотърновци, прие идеята директорът на фестивала Стиляна Йоргова: 

„Това действително е много хубаво, защото всеки подарък, който те носят и ни дават, има своята история и начинът, по който остават като спомен за нас и с всички пожелания, които те ни дават и като емоция, и като хубави думи, е изключително скъпо. Така че не е лошо действително да помислим по-дълго време да остани, така че повече хора да я видят“.  

В неделя от 18 часа е дефилето на групите в центъра на Велико Търново, а два часа след това е официалното откриване с първия концерт в летния театър в старопрестолния град. Ежедневните безплатни концерти във Велико Търново са от 20 часа. 

Репортаж на Здравка Маслянкова чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова БНР подкасти: Неразказани истории Божидар и Антон - пазители на фолклора и традициите Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе