Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ЧЕРЕН ПЕТЪК 13-И: Шест жертви в катастрофа край Вакарел /ОБНОВЯВА СЕ/

ЧЕРЕН ПЕТЪК 13-И: Шест жертви в катастрофа край Вакарел /ОБНОВЯВА СЕ/

Тежка катастрофа стана с пътнически автобус на АМ „Тракия", на 27-ми км преди София. По непотвърдени данни броят на загиналите са вече 10, сред които и дете, около 20 са ранени.

Автобусът се е обърнал край Вакарел. Към 11.25 часа в полицията е получен сигнал за пътния инцидент. Катастрофиралият автобус е на фирмата „Юнион Ивкони". По първоначална информация Рено е ударило странично автобуса и той се е обърнал. Организирани са медицински и екипи на пожарната и полицията за оказване на помощ на пострадалите пътници. 11 линейки са на място, 6 от тях вече пътуват с пострадали към болниците в София.

Изпратените на място линейки ми подават данни, че има починали, над 20 са пострадалите, съобщи впоследствие говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска пред Фокус. „Изпратили сме 14 линейки към мястото на инцидента, което е огромно количество. Вече 4-5 от тях са на място", посочи тя. „Инцидентът се е случил на 27 км на АМ „Тракия" след Траянови врата, преди Ихтиман", уточни Катя Сунгарска. „Доколкото имаме информация, не мога да кажа колко е коректна, автобус се е преобърнал и е затиснал кола", коментира тя. „Ще транспортираме пострадалите към „Св, Анна" и „Пирогов", ако се наложи и във ВМА", каза още говорителят на ЦСМП.

* * * * *

"Наш автобус по направление Бургас–София е ударен от лек автомобил на автомагистрала „Тракия" и при удара е избутан от пътя", заяви управителят на „Юнион Ивкони" Георги Атанасов пред Фокус. Атанасов уточни, че автобусът е пътувал по направление Бургас – София и е тръгнал сутринта. Автобусът е нов и не се е движел с превишена скорост. „Това, което знаем към момента, е, че лек автомобил се е ударил странично в автобуса, поради което автобусът е излязъл от пътното платно. Това е по първоначална информация - лекият автомобил се е завъртял и е ударил автобусът странично, поради което той е напуснал пътното платно. Искам да изкажа съболезнования на загиналите. Съдействам по всякакъв начин. Организирали сме колегите, които в момента са на работа, да мог ат да дарят кръв. Призовавам всеки, който може, да даде кръв за пострадалите, за да можем да облекчим и работата на лекарите", заяви Атанасов.„Не е имало превишена скорост, автобусът се е движел с 93 км/ч, това показват данните по GPS-a. Автобусът е произведен август 2017 г. т.е. той е на по-малко от година. Като техническо състояние няма как да коментирам каквото и да било, тъй като той е чисто нов. Прегледан е и съвсем скоро е влязъл в техническа експлоатация", добави той. По думите му шофьорът на автобуса е с 12-13 години професионален стаж като шофьор.

* * * * *

Движението по магистрала "Тракия" в посока София временно е спряно, за да се осигури бърз достъп на линейките. От столичната полиция призоваха водачите да не използват "Цариградско шосе", тъй като това е най-бързият подход към София от мястото на инцидента.

* * * * *

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди проверка на "Юнион Ивкони". По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на вътрешните работи е прекратил посещение на ГКПП Капитан Андреево, където беше планирана визита на холандски депутат, и пътува към мястото на тежкия пътен инцидент на автомагистрала "Тракия", съобщиха от пресцентъра на МВР.

* * * *

Три жени са постъпили във ВМА след катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия". Те са без опасност за живота.

* * * * *

Четирима души, сред които и дете, са приети в „Пирогов" след катастрофата на автомагистрала „Тракия". Това каза проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на „Н. И. Пирогов"= „Имаме организация създадена, чакаме още пострадали. До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма", каза проф. Балтов. По думите му детето вече е в операционната. „Бързаме да бъде направено дрениране на белия дроб, за да може дишането да се възстанови", допълни той и уточни, че на детето му предстоят още изследвания.

* * * *

Десет са пациентите в Спешното отделение на УМБАЛ Св Анна София, пострадали при катастрофата до Вакарел. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. Трима са мъже и седем - жени. Първият е транспортиран до болницата в 12,05 ч. Четирима от пострадалите са в тежко състояние, със съчетани травми, като на двама се правят операции по спешност.

* * * *

Шест души са загинали на място, а 22 лица са в болнични заведения в София след катастрофата на АМ "Тракия". За състоянието на пострадалите тепърва ще получаваме информация. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. „В 11.18 часа е получен сигнал за настъпилото пътнотранспортното произшествие. Незабавно са изпратени и екипи. В рамките до 10 минути първите полицейски автомобили са били на място", каза той и уточни, че на място вече е имало други участници в движението, помагали на пострадалите. Маринов коментира, че пожарната е задействана 2 минути по-късно и от Ихтиман е тръгнал пожарен екип.

* * * * *

Очакваме до около час да започне изместването на автобуса, за да може в петъчния ден да осигурим нормална пропускливост на АМ „Тракия", каза регионалният министър Николай Нанков. „АПИ и поддържащата фирма „Автомагистрали" заедно с МВР, „Пътна полиция" и пожарната осигуриха максимално бърз достъп на линейките за извозване на пострадалите в инцидента", посочи той. „В 12.00 часа АПИ започна действия по блокиране на магистралата, първоначално с пренасочване на трафика. В 13.30 успяха да разрежат мантинелите заедно с пожарната, за да осигурят движение в една лента, за да може да започне отпушването на образувалата се 7-км колона", обясни министърът. „Според анализите инфраструктурата е в изключително добро състояние от гледна точка на асфалтово покрие, маркировка, мантинели. Пътната инфраструктура не е причина за трагичния инцидент", заяви министърът.

* * * * *

Водачът, който е управлявал автобуса, има валидна карта за квалификация до 2019 година, валидно удостоверение за психологическа годност до 2020 година и валидна дигитална карта, заяви транспортният министър Ивайло Московски. „Водачът по наши данни притежава всички необходими изисквания, за да може да извършва тази дейност", посочи той. „Инцидентът е изключително тежък. Много въпроси могат да се зададат, когато такива нещастия се случат", коментира Ивайло Московски. „Органите разследват все още, не е категорично, до момента официалната версия до момента е, че в случая има пътен инцидент с друго превозно средство", обясни той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе