Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Започва новата учебна година

Започва новата учебна година

Близо 17 000 ученици ще започнат днес училище в Шуменска област. Заради миграционните процеси точният им брой ще стане ясен след откриването на учебната година. В община Шумен учениците са 8 396 според предварителните списъци. Днес в СОУ "Сава Доброплодни" ще се открие нова фитнес зала на открито, изградена по проекта "Обичам природата и аз участвам" на МОСВ. Тържествено откриване на новата учебна година организират в „Дворът на кирилицата“ в Плиска община Каспичан и кметството в Плиска.

Намаляват учениците в Силистренско. 9738 е прогнозният им брой за учебната 2015 – 2016 г., докато през миналата са били 11 080. Към момента в областта са записани 987 първокласници, най-много са в Силистра и Дулово – над 300. 96 % от първокласниците са пожелали включване в целодневната организация на учебния ден. Няма недостиг на преподаватели.

Малко над хиляда са записаните ученици за първи клас в Търговищко. В областният център отново най-предпочитани са I ОУ "Христо Ботев",  I СОУ "Свети Седмочисленици" и II СОУ "Проф. Никола Маринов". Няма забавени ремонти, общата стойност на дейностите в шест държавни и общински училища в региона възлиза на 225 хил. лв. От общината ще подарят днес книги на училищата.

1060 първокласници ще прекрачат училищния праг в Разградска област. Те са записани в 60 паралелки на 43 училища в региона. Миналата учебна година първолаците са били на 1023 в 57 паралелки. Всички училища ще започнат нормално учебната година, продължава само ремонт на санитарен възел в СОУ „Хр. Ботев” в Лозница. Компютърна зала с 15 нови лаптопа ще бъде открита в първия учебен ден на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” в Разград. Тя е ремонтирана и оборудвана със средства на бивши възпитаници на Математическата гимназия.

Над 1800 първокласници се очаква да прекрачат училищния праг в Русенска област. През тази учебна година паралелките ще бъдат с 21 по- малко. За първи път в досегашната му история, в Основното училище в близкото до Русе село Николово "Св. Св. Кирил и Методий" през тази година няма да има нито една паралелка първи клас.
Засилено полицейско присъствие ще има около училищата днес, предупредиха от Областните дирекции на МВР.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе