Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Русия започна мащабна операция след пет разстрела

Русия започна мащабна операция след пет разстрела

Москва. Руските сили за сигурност са започнали мащабна антитерористична операция на 300 км източно от Сочи, предаде Би Би Си.

Това е вследствие на откриването на пет тела в четири автомобила в региона на Ставропол. Всички са били застреляни.

Когато местните полицейски следователи са оглеждали едно от превозните средства, импровизирано взривно устройство е избухнало близо до него. Никой не е бил наранен при взрива.

При последния автомобил, в който е имало две тела, също е имало взривно устройство, което е обезвредено.

Това се случи в рамките на по-малко от 24 часа и в района е въведен режим на контратерористична операция. Следствието планира да обедини случаите в един. Разпознати са три от жертвите.

Засега се работи по няколко версии, като не е обяснено защо е бил въведен извънредният режим. Той позволява прилагането на извънредни мерки и налага ограничения. Сред тях са засиленото полицейско присъствие, контрол над комуникациите, временно извеждане на физически лица от района.

Ставропол е в Южна Русия и се намира на около 500 км от Сочи.

Русия е изправена пред заплахи от ислямистките екстремисти от Северен Кавказ след двата самоубийствени атентата в жп гара и тролейбус във Волгоград миналия месец и вече затегна мерките за сигурност. При атентатите загинаха 34 души, като досега никой не е поел отговорността за тях.

Ислямистките екстремисти, които настояват за своя независима държава в района на Северен Кавказ, заявиха, че ще извършват атентати срещу цивилни, за да провалят Олимпийските игри в Сочи и да навредят на президента Владимир Путин, чийто престиж е тясно свързан с успеха на игрите.

Част от мерките за сигурност в района са специалните разрешителни за частни коли и камиони за влизане в града и достъпа до олимпийските съоръжения. Безпилотни самолети ще наблюдават района, а войници с въоръжени автомобили ще патрулират в града по време на игрите, които ще приключат на 23 февруари.

Международните летища в Москва забраниха пренасянето на всякакви течности в ръчен багаж. Руските пощенски служби задължително ще проверяват всички колети, изпратени до региона около Сочи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе