Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Голяма новина, какво нареди Путин

Голяма новина, какво нареди Путин

Руският президент Владимир Путин нареди на правителството да уреди въпросите, свързани с договореното от западните държави ограничаване на цените на руския петролен износ, така че да не предизвиква проблеми в бюджета.

По време видеоконференция в Москва Путин заяви, че допълнителните приходи на руския бюджет през 2022 г., които не са свързани с продажбите на енергийни ресурси, възлизат на 200 млрд. рубли (около 2,9 млрд. долара).

Въпреки това, тъй като енергийният сектор е ключов за руската икономика, държавният глава попита вицепремиера Александър Новак дали местните петролни и газови компании се справят с проблема, "създаден с помощта на политически механизми и инструменти".

Новак отговори, че най-големите рискове са отстъпката от цената на руския нефт, ембаргото върху петролните продукти и таванът на цените, като обеща да "реагира" и да "предприеме необходимите мерки" за изграждане на нови логистични и транспортни маршрути до нови пазари.

Путин възложи няколко задачи на правителството, сред които разширяване на външноикономическите отношения и изграждане на нови логистични коридори, повишаване на технологичните възможности на руската икономика и укрепване на финансовия суверенитет.

Той подчерта, че развитието на страната трябва да бъде осигурено въпреки външния натиск и заплахи.

"Подчертавам - ние гарантираме сигурността и интересите на страната. Ще увеличим отбранителните си способности. Разбира се, ще решим всички проблеми, свързани с осигуряването на въоръжените сили, на частите, участващи в специалната военна операция", каза той, цитиран от БГНЕС.

Путин отбеляза, че негативните прогнози за Русия не са се сбъднали, и похвали усилията на министър-председателя Михаил Мишустин и правителството за справяне с предизвикателствата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе