Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Грета Тунберг се завърна. Ето за какво протестира

Грета Тунберг се завърна. Ето за какво протестира

Известната екоактивистка Грета Тунберг ще се присъедини в събота към други природозащитници в германското миньорско селце Луцерат, за да протестира срещу плановете на енергийния гигант Ер Ве Е да добива въглища от местна мина, предаде ДПА.

Младата шведска екоактивистка ще протестира срещу насилственото прогонване на демонстранти, барикадирали се в селцето в опит да спрат добива на въглища.

Протестиращи от над 50 населени места се очаква да се присъединят към Тунберг. Освен това за утре са планирани протести в Мюнхен, а в петък - в Хамбург, съобщи нейното движение "Петъци за бъдещето".

Това няма да е първото посещение на шведската екоактивистка на подобно, пораждащо полемика, място. През септември 2021 г., ден преди парламентарните избори в Германия, тя протестираше срещу плановете на Ер Ве Е и в подкрепа на постигането на целите за климата.

Германската полиция започна днес да прочиства селцето Луцерат от демонстранти, а работници издигаха ограда около него. Прогонването на протестиращите цели да позволи на Ер Ве Е да разшири мината, като започне добив на въглища, които се намират на територията на селцето, за производство на електроенергия, посочва ДПА.

Източник: БТА

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе