Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Мароко и Испания разбиха клетка на Ислямска държава

Мароко и Испания разбиха клетка на Ислямска държава

Свързана с организацията "Ислямска държава" (ИД) клетка, съставена от трима заподозрени, беше разбита в Испания и Мароко по време на съвместна операция, съобщи днес мароканската полиция, цитирана от Франс прес.

Един от "екстремистките елементи" беше арестуван от специалните сили на Генералната дирекция за наблюдение на територията(ГДНТ) в Щука Айт Баха, селскостопански район в южната част на Мароко, посочи в изявление Централното бюро за съдебни разследвания (ЦБСР) .

Други двама членове на същата клетка бяха арестувани от испанските власти в Алмерия, в южната испанска област Андалусия, се казва още в изявлението.

В Мадрид полицейски източник потвърди пред АФП информацията на мароканската полиция, без да дава повече подробности.

Според мароканското ЦБСР разследването е показало, че заподозрените са се заклели във вярност на ИД и са работили за разпространение и насърчаване на "екстремистки идеи за нуждите на вербуване и привличане" на последователи.

„Обвиняемите са изразили желанието си да се включат в терористични операции, поради липса на възможност да се присъединят към отрядите на ИД в района на Сахел“, се казва в изявлението на мароканската полиция.

„Те поддържат връзки с бойци, отговарящи за набирането и улесняването на прехвърлянето на доброволци, за да се бият в този район“, съобщи същият източник.

Макар през последните години Мароко да е пощадено от свързано с джихадистки групировки насилие, службите за сигурност на кралството редовно докладват за антитерористични акции и осуетени планове за атаки.

От 2002 г. мароканската полиция е разбила повече от 2000 терористични клетки и е арестувала повече от 3500 души по обвинения , свързани с тероризъм, съобщи ЦБСР.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе