Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Замърсеният въздух причинява рак

Замърсеният въздух причинява рак

Лондон. Въздухът, който дишаме, е пълен с канцерогенни вещества, и трябва да се класифицира като канцерогенен за човека, гласи доклад на Световната здравна организация (WHO), публикуван в четвъртък, предаде Ройтерс.

Международната агенция за изследване на рака (IARC), част от WHO, цитира данни, които показват, че през 2010 г., 223 000 смъртни случая от рак на белия дроб в света са били в резултат на замърсяването на въздуха. Има също убедителни доказателства, че замърсяването увеличава риска от рак на пикочния мехур.

Вече е известно, че замърсяването на въздуха, причинено най-вече чрез транспортната индустрия, производството на електроенергия, промишлени или селскостопански емисии, повишава рисковете за широк спектър от болести, включително дихателни и сърдечни заболявания.

Изследванията показват, че през последните години нивата на излагане на вредни вещества са се увеличили значително в някои части на света, особено в страните с голямо население и бърза индустриализация като Китай.

"Сега знаем, че замърсяването на въздуха е не само голям риск за здравето като цяло, но и водеща причина за смъртните случаи от рак," заяви Курт Страф, ръководител на раздел на IARC, който се занимава с канцерогени.

"Въздухът, който дишаме, се превърна в смес от канцерогенни вещества."

В изявление, разпространено от IARC, се казва, че замърсяването на въздуха вече ще се класифицира в първа група канцерогени за човека.

Това го нарежда наред с повече от 100 други известни канцерогенни вещества, включително азбест, плутоний, прах, силициев диоксид, ултравиолетова радиация и тютюневия дим.

Директорът на IARC, Кристофър Уайлд, каза че решението на Агенцията да класифицира замърсяването на въздуха като канцерогенни за човека е важна стъпка, която трябва да предупреди правителствата за опасностите и потенциалните разходи.

"Налице са ефективни начини за намаляване на замърсяването на въздуха и с оглед на мащаба на действие, засягащ хора от цял ​​свят, този доклад трябва да изпрати силен сигнал към международната общност да предприеме действия," каза той.

Европейската агенция по околната среда (ЕАОС) публикува по-рано тази седмица данни за замърсяването на въздуха в ЕС, които поставиха България в челните места по замърсяване.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе