Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Закриват Опитната станция по земеделие във Видин

Закриват Опитната станция по земеделие във Видин

Опитните станции и експериментални бази на Селскостопанска академия да се слеят с институтите, а част от тях да бъдат закрити. Това предвижда проект за изменение на Закона за Селскостопанската академия. В него е записано, че ще бъде ликвидирана Опитната станция по земеделие във Видин, която, според мотивите, не притежава капацитет за ефективно развитие.

Предвижда се Опитната станция по бубарство във Враца да премине към Института по животновъдни науки в Костинброд. Не очаквам да има сътресения, каза за Радио Видин директорът Панимир Ценов:

"Ние работим съвместно, аз съм член на Научния съвет на Института и не очаквам сътресения. При нас по щат работят 23 души, от които трима научни работници- професор и двама доценти. Опитната станция е специализирана в областта на бубарството, но напоследък произвеждаме и посадъчен материал от растението пауловния."

От съкращения се притесняват в Опитната станция в Лом. Според предвидените промени тя ще премине към Института по почвознание "Никола Пушкаров". В опитната станция в Лом работят трима специалисти- един доцент и двама доктори на аграрните науки, а станцията е на самоиздръжка, каза директорът на научното звено Галя Цветанова:

"На самоиздръжка сме, като много от станциите, но вероятно сме единствени с положителен финансов резултат. Основните ни приходи са от стопанска дейност, има субсидии, а средствата за научна дейност покриват заплатите на двама от сътрудниците... През последните четири години сме закупили много техника, но сме подложени на стрес...През септември миналата година имаше друг проект на Закона, според който трябваше да бъде закрита и нашата станция, но явно са видели, че се справяме добре."

С предвидените промени в Закона за Селскостопанската академия се очаква да се повиши възможността на опитните станции да участват в програми за модернизиране и развитие като демонстрационни и образователни структури на Институтите. Освен това се смята, че така ще бъдат постигнати икономии чрез съкращаване на администрация.

Настоящият проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за Селскостопанската академия има за цел да създаде условия Селскостопанската академия да се развива като ефективен и достъпен за бизнеса интелектуален център на българското земеделие, в модерна и привлекателна организация за младите хора, с добра мотивация  за научни и научно-приложни изследвания и професионално обучение, се посочва в доклада на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Ето и всички предвидени промени:
Ще бъдат ликвидирани четири звена - опитните станция по земеделие във Видин и Ямбол, опитната станция по лозарство в Септември и държавното предприятие "Система за агропазарна информация" (САПИ), като за целта председателят на Селскостопанската академия ще назначи ликвидационни комисии и ще определи техните функции.

Проектът предвижда окрупняване на опитни станции:

- Експерименталната база към Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян и Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян ще премине към Института по планинско животновъдство - Троян;
- Експерименталната база към Земеделския институт в Шумен, опитните станции по земеделие в Търговище и в Лозница - към Земеделския институт - Шумен;
- Опитната станция по кайсията в Силистра - към Института по земеделие - Кюстендил;
- Опитната станция по картофите в Самоков - към Института по зеленчукови култури "Марица" - Пловдив;
- Опитната станция по тютюна в Хасково и Опитната станция по земеделие в Хан Крум - към Института по тютюна в Марково, Пловдив;
- Опитната станция по земеделие в Кърджали - към Института по розата в Казанлък;
- Опитната станция в Лом и Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик - към Института по почвознание "Никола Пушкаров" - София;
- опитните станции в Сливен и в Поморие - към Института по овощарство в Пловдив;
- Опитната станция по бубарство - Враца - към Института по животновъдни науки в Костинброд;
- Опитната станция по соята в Павликени - към Института по фуражните култури в Плевен;
- Опитната станция по лозарство и винарство - Варна - към Института по лозарство и винарство - Плевен;
- Опитната станция по земеделие в Средец - към Земеделския институт - Стара Загора.

Документът е публикуван на сайта на Министерство на земеделието и храните.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе