Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Зрелостниците се явяват днес на втората си задължителна матура

Зрелостниците се явяват днес на втората си задължителна матура

В 8 ч. започва втората задължителна матура на зрелостниците. Очаква се на изпита днес да се явят 4 519 младежи от четирите области на Североизточна България – Шумен, Разград, Търговище и Силистра. За първи път най-предпочитан предмет е биологията, избрана от 40-50 на сто от зрелостниците. Както на първия зрелостен изпит, зрелостниците трябва да бъдат в училище в 7:30 ч., като носят документ за самоличност, служебната бележка за допускане до матурата и черен химикал. Тези, които са избрали математика за втори зрелостен изпит, следва да носят и чертожни инструменти. Младежите ще разполагат за работа с 4 астрономически часа.
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 9 юни.

„1193 са зрелостниците, които ще държат матура в Разградска област“, съобщи Илиян Дочков, началник на Регионалния инспекторат по образование. За втория държавен зрелостен изпит най-предпочитаният предмет е биология - за него са се записали 522 дванадесетокласници, или над 50%. География са предпочели 325, английски език - 137, физика и астрономия - 77, история - 44. За третия изпит, който е по желание, са се записали само 9 зрелостници. 196 дванадесетокласници не са допуснати до матури заради двойки.

География и икономика е най-предпочитаният предмет за втора матура, става ясно от проверка в средните училища в общините Тутракан и Главиница. В тутраканските СОУ „Йордан Йовков” 30 абитуриенти ще явят на матура по предмета, а в СОУ „Христо Ботев” – 13. Любопитното е, че в СОУ „Васил Левски”, гр. Главиница – всички завършващи 30 абитуриенти са избрали Географията за втори зрелостен изпит. Биология и здравно образование е следващият предпочитан предмет на тазгодишните матури в Тутракан – общо 30 ученици ще се явят на него. Само по един зрелостник е регистриран за матура по история и цивилизация и по руски език.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе